На веома посећеној конференцији за медије у Кући кошарке представљена је америчка кошаркашица Данијел Никол Пејџ која је добијањем држављанства Републике Србије стекла право да заигра за нашу репрезентацију. Данијел Никол Пејџ рођена је пре 28 година, висока је 188 центиметара, игра на позицији крилног центра и центра. Студирала је на Универзитету Небраска, а током каријере наступала је за Конектикат у ,,WNBA“ шампионату, као и за европске клубове у Бугарској, Израелу, Мађарској и Француској. Тренуто је члан Баскет Ландеса из Француске.

– Данијел је изразила жељу да игра за нашу репрезентацију, а ми смо јој уз помоћ Владе Републике Србије то омогућили. Има ставова „за“ и „против“ да неко ко није рођен у Србији игра за репрезентацију. Мој став је да омогућимо сваком ко жели да буде грађанин Србије, што није баш популарно у свету и игра за репрезентацију без финансијске надокнаде. Неприхватљиво је да плаћамо да неко игра за Србију и била је част једном оваквом играчу да игра. Ангажовање страних кошаркашица је иначе пракса у свету, Шпанија има две натурализоване играчице, а исто су урадиле Турска, Француска и друге земље. Увек смо били захвални нашимрепрезентативцима који жртвују свој одмор током лета, ризикују повреде да би играли за репрезентацију. Такође, никад нисмо критиковали оне који се нису одазивали позиву селектора. Играње у репрезентацији је искључиво ствар добре воље. Селекторка Марина Маљковић је рекла да би Србија уз Пејџ била јача и боља, а ми смо реаговали. Верујемо да ћемо са њом остварити циљ који смо зацртали пре три године, а то је да и мушка и женска селекција буду кандидати за високе пласмане и изборе место на ОИ у Рију. Време је да женска кошарка освоји прву медаљу у историји Србије – истакао је Драган Ђилас, председник Кошаркашког савеза Србије.

Селекторка репрезентације Србије Марина Маљковић, изразила је захвалност државним органима, председнику Драгану Ђиласу и свима у КСС, јер су омогућили да Данијел Никол Пејџ заигра за нашу најбољу селекцију.

– Она је добра кошаркашица са великим искуством. Игра на позицији крилног центра и центра на којој Србија нема адекватно решење. Изузетно сам срећна јер се ради о сјаној личности, које ће се лако уклопити у стил наше репрезентације. Добро знам колико је добра и квалитетна, јер ми је увек задавала доста мука у француском шампиоанту, јер њу је веома тешко чувати – рекла је селекторка Србије.

Данијел Никол Пејџ није крила узбуђење и задовољство што ће имати прилику да заигра за репрезентацију Србије.

– Још на Универзитету Небраска упознала са неколико девојака из Србије које су увек говориле колико им недостаје родна земља. У Београду сам била пре неколико година кад сам као члан бугарског Дунава играла против Црвене звезде у Еврокупу. У француској лиги веома ми се свидело начин и стил како Марина Маљковић предводи екипу Лиона. То ме је натерало да пратим репрезентацију Србије на Светском првенству у Турској. Морам да признам да ме нису изненадиле добре игре на шампиоанту и снажан отпор селекцији САД. Када сам ступила у контакт са селектором Марином Маљковић у вези наступа за селекцију Србије била сам узбуђена јер се наше визије кошарке поклапају. Велики сам радник и борац, а то је оно што Марина тражи од свих својих играча. Српска и америчка кошарка су веома сличне и то ми је помогло да се определим за Србију. Желим да се захвалим председнику Ђиласу, Марини, али и целом српском народу што ћу имати прилику да играм на високом нивоу и пред сјајним навијачима – истакла Данијел Никол Пејџ.