У недељу 7. маја 2017. године у 14.00 часова у кинеском граду Гуангжуу биће обављен жреб за квалификације мушких сениорских репрезентација за Светски куп 2019. (Светско првенство), који ће се одржати у Кини.

Кошаркашки савез Србије на овом жребу представљаће генерални секретар Дејан Томашевић. ФИБА ће жреб уживо преносити на друштвеним мрежама, а пренос ћете моћи да пратите и на фејсбук и твитер страници Кошаркашког савеза Србије.

Репрезентација Србије налази се у првом шеширу са Шпанијом, Француском и Литванијом, са којима неће моћи да се састане у групама.

Такође, изабраници Александра Ђорђевића избећиће екипе из другог и трећег шешире, а то су репрезентације Грчке, Италије, Хрватске, Турске и друге.

Србија ће се укрштати са селекцијама из четвртог и петог “пота“, као и из осмог где ће учеснике одредити додатне квалификације.

Могући противници вицешампиону света биће по једна екипа из четвртог, петог и осмог шешира: Русија, Словенија, Мађарска, Грузија (четврти), Немачка, Белгија, Пољска и Црна Гора (пети) и квалификант из осмог.

Репрезентације ће бити подељене у осам група, а свака ће садржати по четири селекције. Од 32 европске 12 ће се пласирати на Светско првенство, а укупан број репрезентација биће 32.