Среда 12. децембар 2018. је велики дан за Кошаркашки савез Србије и српску игру под обручима. Три изузетна догађаја су пред нама, сваки значајан на свој начин.

Први је на на Малом Калемегдану (између кошаркашких терена Црвене звезде и Партизана) у 11.00 часова, где ће бити свечано откривен Споменик утемељивачима српске и југословенске школе кошарке. Споменик је подигнут у славу наше репрезентације која се квалификовала на Прво светско првенство у Буенос Ајресу 1950, али и у знак српско-француског пријатељства у кошарци. Споменик ће свечано открити председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Француске Жан-Пјер Сиута,  Министар омладине и спорта Вања Удовичић, челици града Београда и највиши званичници ФИБА Европе. Два сата касније, у Скупштини града Београда, у 13.00 часова ће бити одржан жреб за Европско првенство сениорки, које се од 27. јуна до 7. јула 2019. одиграва у Србији и Летонији, док је завршна фаза у Београду. Србија се налази у трећем шеширу сутрашњег жреба са репрезентацијама Украјине, Мађарске и Црне Горе и са овим екипама не може да се нађе у истој групи. Овом догађају ће такође присуствовати званичници КСС и ФИБА, као и бројне иностране делегације.

Као круна дана, у 18.00 часова у Народном позоришту у Београду биће одржана Свечана академија Кошаркашког савеза Србије поводом 70 година од оснивања Кошаркашког савеза и 95 година кошарке у Србији. Овом догађају, поред челника КСС и ФИБА Европа, присуствоваће и бројни легендарни кошаркаши и кошаркашице који су проносили славу наше кошарке широм планете. Кошаркашки савез Србије овом приликом ће легендама наше кошарке доделити највиша признања.

Жреб за женско Европско првенство и Свечану академију директно ће преносити РТС.