У суботу 16. марта 2019. почиње завршни турнир женског Купа Милан Цига Васојевић у Лозници, у дворани Спортског центра „Лагатор”.

У првом полуфиналу 16. марта од 16.00 часова састају се Црвена звезда и Новосадска ЖКА, а од 18.30 часова Радивој Кораћ и 021.

Полуфинални мечеви биће директно преношени на youtube каналу КСС, док ће директан пренос финала у недељу 17. марта од 19.00 часова бити на ТВ Аренаспорт.

Капитени све четири екипе учеснице изнели су очекивања пред меч.

Александра Катанић, Црвена звезда Комбанк

– Ове сезоне, два пута смо играле против Новосадске ЖКА и оба пута славиле, али по прошлој години знамо да је Куп специфично такмичење и да се у једном дану одлучује ко ће да победи. Наравно, даћемо све од себе да уђемо у финале и надам се да ћемо да освојимо трофеј. Бреме фаворита нас не оптерећује, ако си најбољи мораш то и да покажеш…

Љиљана Томашевић, Радивој Кораћ

– Завршили смо јако добро лигашки део сезоне победом над Звездом, све више дижемо форму и верујем да ћемо бити веома добро припремљени за Куп. Било нам је свеједно са ким ћемо играти у полуфиналу, јер гледамо да унапредимо нашу игру и будемо што боље, тако да име ривала није толико важно. У лиги смо једном победили 021, једном су они били бољи од нас, тако да су, ако гледамо тај скор, шансе 50-50 одсто. Ипак, с обзиром на то како се сада спремамо, мислим да за нијансу имамо веће шансе за финале…

Јована Адамовић, 021

– Ови године смо у лиги против Радивоја Кораћа једну утакмици добили, другу изгубили, дакле, шансе су једнаке… Радујемо се, нама је ово прво учешће на завршном турниру националног Купа… Срећне смо, презадовољне, 021 је нови клуб и сада смо међу прве четири екипе у Србији… Увек кажем лопта је округла, никад се не зна, игра се на једну утакмицу… Видећемо колико можемо…

Лара Радуловић, Новосадска ЖКА

– Пре свега, ово је велико искуство и успех за наш клуб… Потајно смо се надали да нећемо у полуфиналу да играмо против Звезде, али шта је ту је… Играли смо ове сезоне са њима две утакмице, у првој су нас добиле убедљиво, у другој смо их намучили, тако да ћемо покушати да поновимо ту утакмицу из Новог Сада и пружимо што бољу партију и добар отпор.

Национални Куп самосталне Србије игра се од 2006. године. Највише трофеја освојиле су кошаркашице Хемофарма, чак пет, од чега четири заредом од 2007. до 2010. године. Партизан се радовао три пута – 2011, 2013. и 2018. године, Црвена звезда два пута 2016. и 2017, а Радивој Кораћ и Војводина по једном, Кораћ 2014, а Новосађанке 2015.

Као и прошле године, паралелно са сениоркама играће и пионирке, и то Беобаскет Мини куп, на коме ће учествовати пионирке Црвене звезде Комбанк, Радивоја Кораћа, Новосадске ЖКА и селекција Лознице.

Исти парови као код сениорки биће и у Беобаскет Мини купу, само што ће уместо пионирки клуба 021  играти екипа домаћина Лозница. Полуфинала су на програм у суботу од 11.30 и 13.30 сати, меч за треће место је у недељу у 14.30, а финале у 16.30 часова.