Жреб за Светско првенство кошаркашица одржаће се у суботу 15. марта од 17:30 часова у дворани „Ciragan Palace Kempinsk“ у Истанбулу. Учешће на Светском првенству које ће бити одржано од 27. септембра до 5. октобра, обезбедило је 16 земаља, а наша најбоља селекција дебитоваће на планетераним шампионатима.

Поред домаћина Турске, директно учешће обезбедила је и селекција Сједињених Америчких Држава освајањем златне медаље на Олимпијским играма у Лондону 2012. године. Аустралија је обезбедила учешће освајањем шампионата Океаније. Ангола и Мозамбик су уласком у финале првенства Африке осигурале учешће у Турској. Куба је победом на шампионату Америке обезбедила долазак у Турску, исто као и другопласиране и трећепласиране селекције Канаде и Бразила. И Азија је дала три учесника, Јапан, Кореју и Кину, освајаче медаља на континенталном шампионату.

Највећи број учесника даје Европа. Поред Србије која по први пут учествује на Светским првенствима, учешће су, на основу резултата на Еуробаскету у Француској, обезбедиле Шпанија, Француска, Белорусија и Чешка.

Систем такмичења је промењен у односу на ранија издања Светског првенства. Екипе ће бити сврстане у четири групе са по четири екипе. После три кола победници група обезбедиће директан пласман у четвртфинале, док ће екипе које заузму друго и треће место играти плеј-оф за четвртфинале по систему А2 – Б3, Б2 – А3, Ц2 – Д3 и Д2 – Ц3.

Репрезентација Србије је тренутно на 29. месту листе ФИБА са 29 бодова, а напредовала је за осам места после Европског првенства. Од учесница Светског првенства само Мозамбик има лошији рејтинг, што јасно говори какву ће конкуренцију изабранице селекторке Марине Маљковић имати на шампионату у Турској.

Учесници Светског првенста: САД (1. на листи ФИБА), Аустралија (2), Француска (4), Чешка (5), Шпанија (6), Бразил (7), Кина (8), Канада (9), Белорусија (10), Кореја (11), Турска (13) Куба (14), Јапан (17), Ангола (20), Србија (29) и Мозамбик (38).