Мушка У18 репрезентација Србије победом је стартовала на Европском првенству у Нишу. У првом колу такмичења по групама наш тим је победио Чешку – 113:56 (39:9, 28:13, 26:17, 20:17)

Следећи ривал је нашег тима је Финска, сутра од 20,30 часова, такође у Чаиру.

Све је на овом мечу било готово већ у уводних неколико минута. Летели су Орлићи Чаиром, летео је Филип Јовић. Закуцавао, шутирао тројке… Управо је његовим пеналима Србија повела великих 18:0  и најавила победу. Први период завршили са огромних 39:9. У првом полувремену убацили чак 67 поена.

Играли су изабраници тренера Ненада Стефановића у јаком ритму све време. Чак и када су сви знали како ће се овај меч завршити, они нису одустајали од агресивне одбране. Три за редом украдене лопте под кошем Чешке половином другог периода најбоље су показивале велику жељу нашег тима да се на премијери пред Нишлијама представи у што бољем светлу.

За тако добру одбрану, наградили су се  сигурним, на тренутке и атрактивним нападом. Низали су се атрактивни потези као права позивница Нишлијама, који су их и сада поздравили у великом броју, да дођу и наставе да их бодре и у наставку Шампионата.

Наравно, наставак је био мало спорији. Очекивано. Само се постављало питање у ком тренутку ће пребацити стотку. Десило се то шест и по минута пре краја, када је Митар Бошњаковић погодио за 100:43.

Ненад Стефановић, селектор Србије, после утакмице је рекао:
– Честитам момцима на победи. Супер смо реаговали. Били су мирни, мотивисани. Добро смо отворили утакмицу, то је било најважније. Честитам им још једном. Окрећемо се сутрашњој утакмици.

Кратко се осврнуо на Финску.
– Имамо утакмицу од данас као припрему, погледаћемо, спремити материјал. Исти приступ као данас.

Најефикаснији у нашем тиму био је Филип Јовић са 22 пеона, Богољуб Марковић је додао 21. Двоцифрени су били још Павле Николић са 16 поена, Никола Топић 13, Митар Бошњаковић 10.

Комплетну статистку можете видети овде.

ФИБА фото галерију можете видети овде

https://www.fiba.basketball/sr/europe/u18/2023/game/2207/Czech-Republic-Serbia#|tab=photos