У19 репрезентација Србије отпутовала је у среду 29. маја на Златибор, где ће се припремати за Светско првенство за играче до 19 година, које ће се од 29. јуна до 7. јула одржати на грчком острву Криту.

Наша репрезентација такмичиће се у групи Д са репрезентацијама Кине, Порторика и Француске. Први меч на СП Србија игра против вршњака из Кине, следи дуел са Порториком, па са Французима…

– Познати грчки центар Јанис Бурусис је извлачио групе, били смо сврстани у први шешир као актуелни прваци Европе, али жреб није најбоље прошао по нас из два разлога – објашњава селектор нашег У19 националног тима Александар Бућан. – Први је што је уз нас вероватно најјача европска репрезентација Француска са нама у групи. Други је што, уколико имамо највеће амбиције, у полуфиналним утакмицама идемо на групу А где је репрезентација САД.

Систем такмичења је такав да све екипе из група иду у осмину финала, само се према пласману утврђује са које позиције. Наша група Д укршта са групом Ц у осмини финала, и то Д1-Ц4, Д2-Ц3, Д3-Ц2, Д4-Ц1…

Наши талентовани кошаркаши, који су се летос као јуниори У18 попели на кров Европе, окупили су се у понедељак 27. маја у Београду, урадили дводневна тестирања у Заводу за медицину спорта у Кошутњаку, па отпутовали на Златибор на десетодневне припреме. Тренутно је на припремама 13 играча: Тома Васиљевић, Немања Костић, Срђан Крсмановић, Богдан Недељковић, Богдан Рутешић, Владимир Радомировић, Филип Петрушев, Александар Шрајер, Огњен Мићовић, Алекса Ћубић, Павле Кузмановић, Алтин Исламовић и Лазар Грбовић.

– Очекујемо да ће, како буду завршавали такмичења у клубовима у Суперлиги Србије, да нам се прикључи још пет играча, и то Лука Церовина, Зоран Пауновић, Далибор Илић, Марко Пецарски и Урош Трифуновић. Ове године на припремама и такмичењу нећемо због повреде моћи да рачунамо на Аријана Лакића који је летос својим играма значајно помогао у освајању европског злата, као ни на Матеју Јовановића, Балшу Копривицу који се није одазвао због уписивања колеџа, али ни на Алена Смајлагића за кога сам лично забринут, јер у последње време он и његова породица не одговарају на телефонске позиве – прича Бућан.

И то није све…

– У тренажном смислу, јако је тешко да се кроз тренажни процес прави такмичарска форма јер пет играча који треба да буду носиоци игре још нису са нама, а немамо тачне датуме када ће се ко прикључити због плеј-офа Суперлиге. И поред свих тих проблема у селекцији играча, ми ћемо да се потрудимо да достојно репрезентујемо српску кошарку на овом великом такмичењу. Стратегија КСС за ово СП била је да се формира секлекција само из излазног 2000. годишта, а да се 2001. годиште фокусира на своје такмичење ЕП У18. Први пут ће репрезентација Србије учеаствовати на такмичењу селектирана из само једног годишта. Од 2007. године, како се сваке друге године одржава СП У19, Србија је учествовала на четири СП, на два се нисмо пласирали, а укупно 16 млађих талентованих играча је прошло кроз то такмичење. Међу њима су и многи који су тренутно сениорски репрезентативци. Иако нам је селекција сведена на само једно годиште, наше амбиције на СП су највеће…

Даљи план припрема изгледа овако:

– По повратку са Златибора, 10. и 11. јуна нас очекују две припремне утакмице у Београду са Русијом, док ћемо 17. и 18. јуна у Вршцу угостити екипу Француске. Они су најквалитетнија европска репрезентација и утакмице са њима могу само да нам донесу добро, а меч са њима у групи на СП не доноси ништа круцијално. У периоду од 24. до 29. јуна, одиграћемо још две пријатељске утакмице на Криту пред почетак Светског првенства, а ривали ће нам бити Грчка и САД – завршава селектор У19 репрезентације Србије Александар Бућан.

Поред селектора, стручни штаб У19 националног тима чине и помоћни тренери Жарко Милаковић, Бојан Саватић и Томислав Томовић, кондициони тренер Милош Цветановић и физиотерапеут Аљоша Љубичић.