Кошаркашице Србије савладале су Немачку у првом мечу квалификација за Еуробаскет 2017. са 100-57 (23-17, 25-12, 28-18, 24-10) пред препуном халом „Пионир“.

Шампионке Европе су ношене величанственом атмосфером, пред више од 6.500 људи, биле врло убедљиве на свом првом представљању српској публици од тријумфа на Еуробаскету у Мађарској и Румунији. Србија је на старту направила серију од 7-0 што је одредило тон целе утакмице где ни у једном моменту српске кошаркашице нису посустајале.

Сјајне партије приказале су Јелена Миловановић са 24 поена, Соња Петровић и Ана Дабовић са по 17, као и Данијел Пејџ са 11 поена и пет скокова. У пораженој екипи истакла се Соња Грајнахер са 16 поена и пет скокова.

Селектор Немачке Бастијан Вернталер изјавио је после утакмице да је ово био реалан однос снага два ривала.

 

– Пре свега честитке Србији, ово је била заслужена победа. Ми у Немачкој желимо да изградимо програм женске кошарке и наставићемо то да радимо. Била је велика част играти у оваквој атмосфери против актуелних шампионки Европе. Мислим да смо били превише уплашени у нападу данас, могли смо да играмо мало агресивније, али претпостављам да је таква ситуација и да је то показало нивое обе екипе – рекао је Вернтхалер.

 

Капитенка Милица Дабовић, која је због лакше повреде играла 14 минута, посветила је победу Дајани Бутулији која се опоравља од операције.

 

– Јако сам срећна што су трибине биле пуне, пуно ми је срце. Ову победу желим да посветим Дајани Бутулији која стицајем околности није са нама, али она је добро и биће са нама за Олимпијске Игре, свим срцем је била са нама и бодрила нас је. Марина нас је спремала за ову утакмицу да у њу уђемо максимално концентрисано што смо и урадиле. Наставиле смо низ победа, Немачка је била јак и незгодан противник. Ми смо дале све од себе да оправдамо статус првака Европе и јако сам срећна због тога и поносна као капитен – рекла је Дабовићева.

 

Селекторка Марина Маљковић била је изузетно задовољна величанственом посетом и атмосфером у Пиониру.

 

– Веома сам захвална што сте дошли у тако великом броју. Ово је историјски догађај за женску кошарку, овај број гледалаца, не знам колико је тачно било људи. Кладила сам се са девојкама, оне нису смеле да помисле да ће да играју пред пред пуним ‘Пиониром’. И наравно била сам у праву. Што се тиче утакмице, ми смо пре свега играле као у трансу. То објашњава и успоне и падове у нашој игри. Морам да похвалим наш шут за три поена, дали смо 14 тројки из 27 покушаја, то је проценат шута 51,9%. Имали смо, што ме веома радује, велики број асистенција 25. Имали смо, што ме још више радује, 23 освојене лопте, што значи да је одбрана била на очекиваном нивоу за репрезентацију Србије, веома агресивна са огромним притиском на лопти. Оно што ме никако не радује је скок. Ми као прваци Европе ни од кога не смемо да изгубимо борбу у скоку. Успели смо да зауставимо њихове најбоље играчице, свели смо Роми Бар на четири поена. Урадили смо добар посао на овој утакмици. Сада идемо у Луксембург да наставимо ову новембарску акцију – рекла је Маљковићева.

 

Србија други меч квалификација игра у Луксембургу, у среду 25. новембра, од 19 часова.

Србија – Немачка, 100-57 (23-17, 25-12, 28-18, 24-10)

Србија: Радочај 5п 6ас, Петровић 17п, Чађо 8п, Крњић 1п, Јовановић 8п, Миловановић 24п, Ајдуковић, Топузовић 2п, М. Дабовић 2п, А. Дабовић 17п 6ас, Пејџ 11п 5с, Црвендакић 5п.

Немачка: Мерш 8п, Скубала 2п, Тим 2п, Коп, Џирма 3п, Вагнер 4п, Фикиел 12п 9с, Гројнке, Грајнахер 16 5с, Гаудерман, Брункхорст 6п, Бар 4п 4ас.