Женска репрезентација Србије, играчице рођене 2000. године и млађе, није успела да се пласира међу осам најбољих екипа на Европском првенству које се одржава у Удинама (Италија). Изабранице селектора Милана Дабовића поражене су у мечу осмине финала од снажне селекције Француске, једног од главних кандидата за златну медаљу. Дуел у Удинама био је изједначен само до половине прве четвртине кад је француски тим преузео контролу игре и резултата и из минута у минут повећавао предност која је на крају износила 35 поена разлике. Осим разлике у квалитету између два тима, на крајњи резултат свакако је утицала чињеница да у игру због лакше повреде није улазила наша најбоља играчица Јелена Митровић: Србија – Француска 50:85 (12:27, 11;19, 6:21, 21:18).

Репрезентација Србије ће у петак почети борбу за пласман од 9. до 16. места на Европском првенству Удинама и опстанак у “А” дивизији. Противник српским кадеткињама биће селекција Мађарске.

Српске кадеткиње су успешно парирале, физички неупоредиво јачем ривалу, само до четвртог минута кад је последњи пут био изједначен резултат – 9:9. Францускиње после тога експресно праве серију 12:0, а на крају прве четвртине повећавају вођство на 12:27. Срчано су се бориле изабранице селектора Дабовића, али то им није пуно помогло због веома скромног шута из игре (33%), седам промашених слободних бацања и чак 16 изгубљених лопти у првом полувремену.  Агресивна одбрана и пуно бољи шут из игре (49%) омогућио је ривалкама да стекну капитално вођство већ после 20 минута игре – 23:46.

И најмања дилема око победника овог сусрета решена је на старту треће деонице. Француски тим је направио серију 15:3, заиграо још агресивније, доминирао у скок игри и жестоком одбраном терао српске кошаркашице на грешке, тако да је резултата на истеку 30. минута био 29:67. Ипак, у последњој деоници српске кадеткиње су смогле снаге да одиграју много боље и колико толико ублаже пораз који је на крају меча износио – 50:85.

Наишли смо на далеко јачег и квалитетнијег ривала, који нам је своју снагу показао још у припремном периоду. Овај меч морамо што пре да заборавимо, јер нас чека тешка борба за опстанак. И даље имамо одличну атмосферу, девојке пружају максимум, али за опстанак мораће да дају и више од тога – истако је селектор српских кадеткиња Милан Дабовић.

СРБИЈА: Радуловић 5, Смаилбеговић 7, Перић 10, И. Цураковић, Ј. Цураковић, Вуловић 4, Ђорђевић, Јанковић 3, Митровић, Недељков 15 , Ристић 6, Вучићевић.

ФРАНЦУСКА: Фату 11, Жермон 7, Сали 6, Фофана 7, Вад 16, Вотс 7, Шери 2, Рупер 8, Јаковљевић, Магаса 5, Жарамаре 3, Монпјер 13.