Женска репрезентација Србије, играчице рођене 2000. године и млађе, поражена је на старту Европског првенства које се одржава у Удинама (Италија). Изабранице селектора Милана Дабовића, изгубиле су у оквиру првог кола групе “Ц” од селекције Белорусије. Српске кадеткиње су сјано почеле утакмицу и већ у четвртом минуту стигле до двоцифрене предност (15:5). Међутим, ривал је у наставку дуела преузео контролу игре и пре свега захваљући добром шуту за три поене (30-13), средином другог полувремена решио све дилеме око победника овог сусрета: Србија – Белорусија 76:92 (21:25, 17:24, 18:27, 20:16).

Почетак меча у потпуности је припао нашем младом тиму. Српске кадеткиње биле су на старту дуела пуно опуштеније и смиреније, што је сјајним потезима Маше Јанковић и Јелене Митровић резултирало вођство 15:5 у четвртом минуту. Белорускиње су се брзо консолидовале и узвратиле серијом 14:0. Не само што је преокренуо резултат, ривал је преузео инцијативу и контролу игре. Серијом шутева за три поена Белорусија је до краја првог полувремна стигла до двоцифрене предности (38:49).

Покушале су изабранице селектора Дабовића на почетку треће деонице да агресивном игром дођу до преокрета, али поред тога што их није служио шут, имале су честе пропусте у одбрани. Белорускиње су наставиле да погађају са готово свих позиција и на истеку 30. минута повеле са 56:76. Бориле су се до самог краја српске кадеткиње, учиниле све да смање заостатак и дођу до што часнијег пораза што им је на крају и пошло за руком – 76:92.

Поред велике борбености и солидне игре упркос поразу, свакако може да радује одлична представа Јелене Митровић који је вансеријски таленат потврдила учинком од 24 поена и чак 19 скокова.

СРБИЈА: Радуловић, Смаилбеговић 11, Перић, И. Цураковић, Ј. Цураковић 7, Вуловић 3, Ђорђевић 9, Јанковић 10, Митровић 24, Недељков 12, Ристић, Вучићевић.

БЕЛОРУСИЈА: Јакневец 17, Василевич 24, Сиарченија 5, Скиба 3, Халиакова 14, Федарович, Краучанка, Малашка 16, Кришчик 2, Џиачек 2, Бачкарова 9, Хриохрјева.

У оквиру другог кола групе “Ц” репрезентација Србије се у недељу од 18:45 часова састаје са селекцијом Летоније.