Удружење кошаркашких тренера Србије и за ову годину припрема семинар који ће на основу квалитета предавача бити међу најбољима у свету. Учешће на 19. издању Београдске кошаркашке клинике, које је заказано за 27. и 28. јун у дворани „Александар Николић“, после Монтија Вилијамса, тренера НБА лигаша Финикс Санса, потврдио је и чувени италијански стручњак стратег миланског Араманија Еторе Месина.

Занимљиво је да ће за Месину ово бити друго учешће на Београдској клиници, а као предавач у Београд долази поново после 16 година.

– Југословенска и српска кошарка годинама уназад имале су прегршт врхунских тренера и играча и сећам се многих од њих још из времена када сам играо кошарку, потом и када сам почињао као тренер. Бити позван у Београд да презентујете своје идеје, део своје кошаркашке филозофије, је као да вам је уручена факултетска диплома. То је нека врста посебног признања. Увек имам трему пре сваке презентације или било каквог предавања и морам да признам да осећам велику част и понос што ћу бити предавач сада, као што је био случај пре 16 година – почиње причу Месина.

У богатој каријери Месина је четири пута освајао Евролигу, троструки је шампион ВТБ лиге, исто толико пута тријумфовао је у Палаканестру, са репрезентацијом Италије има сребро са Европског првенства 1997. године, као и петогодишњи стаж у НБА лиги као помоћни тренер у Лос Анђелес Лејкерсима и Сан Антонио Спарсима.

Својевремено, Месина је изјавио да Александра Николића сматра својим кошаркашким учитељем и радо евоцира успомене на легендарног Професора.

– Са професором Николићем сам се први пут сусрео док је радио у Болоњи, али сам имао прилику да га много боље упознам док је био саветник Боши Тањевићу у Трсту. У то време био сам селектор националног тима и имао сам времена да посећујем њихове тренинге. Био је веома отворен и срадачан са мном. Имао сам могућност да научим много од њега. Без икакве дилеме, он је био велики ум, али у исто време и велики господин, пример и узор другима.

Када се спомене српска кошарка, Еторе Месина помисли на две ствари:

– Чврстина и заједништво. Пре свега због тога што се, чак и они који нису чврсти, понашају као да јесу. Такође, српски играчи и тренери могу имати снажна неслагања међусобно, али када изађу на терен показују несвакидашњи тимски дух и невероватну жељу да се прво жестоко боре, а онда и победе сваког ривала.

Еторе Месина сарађује и сарађивао је са великим бројем наших кошаркаша. На питање да издвоји једног међу њима који је био најспецифичнији и најбољи, славни италијански стручњак одговара:

– Част је радити са српским кошаркашима, све их неизмерно поштујем. Не бих желео овом приликом никог да потценим, али морао бих да издвојим Сашу Даниловића који је имао велики утицај на мој живот, како на терену, тако и ван њега – закључио је Месина, који је управо са Даниловићем у екипи Виртуса освојио Евролигу (1998) и две титуле шампиона Италије.