Најбољи српски кадети остварили су максималан у чинак у првој фази Европског првенства за играче до 16 година које се одржава у Кијеву (Украјина). Изабраници селектора Вање Гушеосвојили су прво место у групи „Ц“ победама против селекција Француске, Пољске и Црне Горе. Селектор нашег младог тима задовољан је резултатима, али уверава да капитен Стојановић и остали репрезентативци могу још боље у наставку такмичења:

– Подижемо ниво игре и растемо као тим како такмичење одмиче. То се најбоље може видети по процентима шута, поготово са линије слободних бацања, који су све виши из утакмице у утакмицу. Екипа има још доста резерви, што је свакако охрабрење пред искушења која нас очекују. Задовољан сам игром у одбрани, на чему смо уосталом и базирали нашу игру од првог дана припрема. У нападу свакако можемо да будемо далеко проудуктивнији, поготово у контранападима, којих смо имали доста на свакој утакмици, али их нисмо реализовали на најбољи начин и у довољној мери.

Србија ће у новоформираној „Ф“ групи стартовати са максимална четири бода, а пласман у четвртфинале потражиће у дуелима са селекцијама Украјине, Италије и Хрватске:

– Све је у нашим рукама. По неким рачуницама довољан нам је само један тријумф за пласман међу осам најбољих екипа на шампионату. Међутим, не размишљамо на тај начин. Идемо од утакмице до утакмице, са намером да дамо све од себе и боримо се на сваком сусрету за победу. Први ривал нам је Украјина. Домаћин турнира игра чврсто, форсира зону свих 40 минута, а предводи их Свиатослав Михаљук, сјајни бек шутер који је највише показао на прва три меча шампионата. Италија коју смо убедљиво победили на ЕYОФ-у у Холандији, је готово у потпуности изменилиа тим, На прва два меча су били лако поражени, али су заблистали против Украјине, водили чак и са 30 поена разлике, тако да је мало недостајало да елиминишу домаћина. Хрватска је уз Грчку приказала за сада далеко највише. Имају одлчну генерацију коју предводе Мазалин, Славица, Бендер и Жижић. Неће бити лако, али верујем у моје момке, који ће све учинити да се пласирају у четвртфинале, што је предуслов за остварење нашег циља, пласмана на Светско првенство наредне године у Уједињеним Арапским Емиратима – закључио је Вања Гуша, селектор У16 репрезентације Србије.

Хрватска
2
2
0
170:131
4
СРБИЈА
2
2
0
129:117
4
Француска
2
1
1
139:131
3
Италија
2
1
1
141:152
3
Црна Гора
2
0
2
129:149
2
Украјина
2
0
2
128:156
2
„Ф“ ГРУПА – РАСПОРЕД УТАКМИЦА

Прво коло (12. август):
Италија – Француска (17:45), Србија – Украјина (17:45), Црна Гора – Хрватска (20:00)

Друго коло (13. август):
Украјина – Црна Гора (17:45), Француска – Хрватска (20:00), Србија – Италија (20:00)

Треће коло (14. август):
Хрватска – Србија (15:30), Италија – Црна Гора (17:45), Украјина – Француска (20:00).