Данас је у „Кући кошарке“ у Београду одржана конференција за медије чији је повод била хуманитарна акција коју је организовао Кошаркашки савез Србије у сарадњи са Удружењем кошаркашких тренера Србије и породицом Кокошков, а чији је циљ био да се сакупи новац за куповину респираторних апарата за помоћ оболелима од Амиотрофичне латералне склерозе (АЛС).

На овом догађају говорили су председник КСС Драган Ђилас, председник УКТС Иван Јеремић, наш познати кошаркашки тренер Игор Кокошков и професор доктор Зорица Стевић, неуролог Клиничког центра Србије, а присутан је био и наш трофејни тренер Душан Ивковић, који се, такође, укључио у акцију.

Присутнима се прво обратио председник КСС Драган Ђилас.

– Овај Квалификациони олимпијски турнир желели смо да искористимо и за додатни бенефит, односно хуманост. Прихватили смо акцију породице Кокошков и част нам је да учествујемо у овоме. Многи славни кошаркаши поклонили су своје дресове у којима су играли, а неки од њих и сада наступају за репрезентације. Желимо да изразимо захвалност свим компанијама и појединцима који су помогли у овој акцији. До сада су сакупљена средства за куповину три медицинска уређаја за клиничке центре у Централној Србији, а жеља нам је да обезбедимо и четврти за Клинички центар у Београду – рекао је Ђилас.

Од ове опаке болести боловао је наш трофејни тренер Ацо Петровић, што је, уз породично искуство породице Кокошков, био један од главних мотива за ову акцију.

– Аца Петровић је био одличан тренер, изванредан пријатељ, најбољи отац и супруг. Решавао је све једноставно, а живот му није био лак. До последњег дана је веровао да ће победити… – рекао је председник Удружења Кошаркашких Тренера Србије Иван Јеремић.

Куповину медицинских апарата за помоћ оболелима од АЛС помогли су „Дајрект медија“, „Рода“, „Триглав“, „Мултиком“, бивши репрезентативци и НБА играчи Жарко Чабаркапа и Владимир Радмановић који су купили своје дресове… Било је и оних који су помогли, а желели да остану анонимни, али заслужују подједнаку захвалност…

Велике заслуге за колекцију сакупљених дресова има наш познати кошаркашки тренер Игор Кокошков, који већ 16 година ради у НБА лиги, а однедавно је и селектор репрезентације Словеније.

– У име моје породице могу да кажем да осећамо велико задовољство, а желео бих да ово буде само почетак. Ова акција осмишљена је још 2006. године, када сам био у Детроиту који је донирао новац Удружењу оболелих од АЛС преко фондова из Лондона, јер тада није могло другачије. Није то било нимало лако, али наше мало може некоме да буде много. Можемо да продужимо животе… – поручио је Кокошков.

На крају, присутним се обратила и професор доктор Зорица Стевић, неуролог Клиничког центра Србије.

– Пре 20 година смо основали Удружење оболелих од АЛС, велики проблем је препознавање нашег проблема у јавности. Једна маска или било каква помоћ за ову неизлечиву болест су значајни, а камоли ови апарати за храбре и бескрајно дивне људе какав је био и Аца Петровић. Хвала Кошаркашком савезу Србије, председнику КСС Драгану Ђиласу, браћи Кокошков…

На крају, важно је рећи да ова хуманитарна акција није завршена, јер је остало још неколико дресова чијом продајом може да се помогне многима који су оболели од ове тешке болести…