Више од 1.300 тренера присуствовало је дводневним предавањима на «Кошаркашкој клиници Душан Ивковић» која је 24. и 25. јуна одржана у «Дворани Александар Николић» у Београду. Предавачи су били најтрофејнији европски тренер Жељко Обрадовић, селектори Француске Венсан Коле и Немачке Гордон Херберт и чувени НБА тренер Двејн Кејси.

Два дана након што је са Партизаном освојио АБА лигу, Жељко Обрадовић је одржао предавање на тему «Поставка игре за шутера». Преостала тројица тренера су предавали и у суботу и у недељу.

Венсан Коле, који је од Француске направио једну од најбољих кошаркашких репрезентација, изабрао је «French defensive organisation“ и «Short roll play and continuity reading defense“ за теме које је обрадио пред публиком у Србији.

Нападачки концепти и високи играчи били су у центру пажње селектора Немачке Гордона Херберта захваљујужи темама „Offensive concepts – teaching offensive concepts before putting in plays“ и «Big man 5/4 player development“.

Најбољи тренер у НБА лиги 2018. године Двејн Кејси је говорио о нападачкој филозофији у данашњој НБА лиги и пик ен рол одбрани у најјачој кошаркашкој лиги света.

Удружење кошаркашких тренера Србије доделило је награде за животно дело, као и Златне плакете за допринос и развој кошарке у Србији, што је награда која је установљена прошле године.

Награде за животно дело Слободан Пива Ивковић добили су селекторка женске сениорске репрезентације Србије Марина Маљковић и легенда наше кошарке Александар Ђорђевић. Добитници Златне плакете за допринос и развој кошарке у Србији су Аца Петровић (постхумно), Миле Протић, Душан Накић, Слободан Копривица, Зоран Тир, Игор Ковачевић, Владимир Копривица, Маријан Нововић, Марин Седлачек и Миливоје Каралејић.

О значају предавања на тренерској клиници Душан Ивковић најбоље говори број познатих и угледних имена која су присуствовала предавањима оба дана – Душко Вујошевић, Дејан Радоњић, Влада Јовановић, Лука Павићевић, Велимир Гашић, Александар Трифуновић, Душан Алимпијевић, Звездан Митровић, Владимир Јовановић, Бранко Јоровић, Марко Симоновић…

Фото галерију погледајте овде

http://www.ukts.rs/klinike/klinika-bcb-galerija/#!