Кадетска репрезентација Србије (играчи до 16 година) освојила је златну медаљу на Олимпијском фестивалу младих који се одржао у Утрехту (Холандија). У финалном мечу изабраници селектора Вање Гуше савладали су селекцију Хрватске и тако им се пуном мером реванширали за пораз у групној фази такмичења. Наш млади тим је доминирао у првих 20 минута, али је ривалу допустио да се врати у игру у трећем периоду, међутим у последњој деоници је поново преузео пуну контролу свих дешавања на паркету и заслужено се попео на највиши степеник победничког постоља:Србија – Хрватска 70:57 (20:12, 18:14, 14:22, 18:9).

Више од свега наши млади репрезентативци су желели да докажу да је пораз од селекције Хрватске у групној фази био само плод случајности и лошег дана који су имали. Зато су од самог почета наметнули жесток ритам и већ до полувремена стекли 12 поена предности – 38:26. Највише због лошег извођења слободних бацања (25-11) српских кадета, Хрвати су успели да средином трећег периода стигну до изједначења – 45:45. Међутим, од тог тренутка на терену је постојао само један тим – Србија. Стефан Пено и Војислав Стојановић покренули су остале саиграче, који су до краја меча константно повећавали предност, стигли до тријумфа – 70:57 и златне медаље на Олимпијском фестивалу младих у Утрехту, што је сјајна најава пред највећи испит овог лета за изабранике селектора Вање Гуше – Европско првенство у Украјини (8. – 18. август).

– Присталица сам тезе да тренери требају да објашњавају искључиво разлоге пораза, а кад је реч о победама, поготово трофејима реч треба дати играчима. Извукли смо поуке из првог меча са селекцијом Хрватске. Момци су овога пута ушли у утакмицу много хладнијих глава, тако ни кад је ривал изједначио у трећој четвртини нисам сумњао да ћемо доћи до победе – истакао је Вања Гуша, селектор У16 репрезентације Србије.

Један од јунака тријумфа био је и капитен Војислав Стојановић:

– Овога пута смо доста ангажованије почели утакмицу, добро смо знали врлине и мане селекције Хрватске, били одлучни да дођемо до победе и златне медаље. Иако ова медаља има велики значај, пред нама је много важнији задатак, наступ на Европском првенству. Овај успех само ће нам улити још више самопоуздања, да још напорније радимо и што боље се припремимо за шампионат у Украјини.

СРБИЈА У16: Пено 14, Ћирковић, Маринковић, Кенић 10, Ракићевић 10, Стојановић 14, Јовановић 11, Аранитовић, Аничић, Симанић 5, Спасојевић, Миладиновић 6.

ХРВАТСКА: Скокна 12, Лазић 4, Дубељ, Бендер 10, Калпић 9, Славица 7, Кумановић 7, Зубац 1, Жижић, Чолак, Савић, Гашперт.