Упркос поразу у трећем колу групе „А“ кадетска репрезентација Србије (играчи до 16 година) пласирала као првопласирана у полуфинале Олимпијског фестивала младих који се одржава у Утрехту (Холандија). Бољи од изабраника селектора Вање Гуше били су репрезентативци Хрватске који су се такође пласирали међу четири најбоље екипе на турниру: Србија – Хрватска 66:71 (16:19, 11:17, 22:23, 17:12).

Селекција Хрватске имала је императив победе како би се пласирала у полуфинале, док је српским кадетима одговарао и пораз до девет поена разлике. Свих 40 минута водила се жестока борба, а млади тим Србије је значајно поправио игру у последњој четвртини кад је мало недостајало да направи велики преокрет, јер је у трећем периоду био у заостатку од чак 18 поена (33:51).

– У првом полувремену смо сами себи били највећи противници. Просто је невероватнио колико смо промашили зицера и слободних бацања. Хрвати су то знали да казне, понајвише због боље контроле скока. Ипак, успели смо да се консолидујемо, вратимо у игру и стигнемо до резултата који нам је гарантовао прво место у групи и пласман у полуфинале – истакао је Вања Гуша, селектор У16 репрезентације Србије.

Противник У16 репезентације Србије у полуфиналу, које је на програму у четвртак, биће поражени из дуела Немачка – Турска.

СРБИЈА У16: Пено 13, Ћирковић, Маринковић, Кенић, Ракићевић 11, Стојановић 20, Јовановић 11, Аранитовић, Аничић 1, Симанић 7, Спасојевић, Миладиновић 3.

ХРВАТСКА: Скокна 15, Лазић 4, Дубељ, Калпић, Славица 24, Кумановић 6, Зубац 10, Жижић 4, Чолак 2, Савић, Гашперт.