У недељу 3. јула у Параћину, на главном градском тргу, одржан је 3×3 турнир у оквиру 3×3 Рода првенства Србије. За сениоре je ово био финални турнир региона Централне Србије, што значи да су се две првопласиране екипе квалификовале на финале Србијe, али, што је још важније, првопласирана екипа је освојила слот за учешће на ФИБА Челенџеру у Берлину. То је екипа „Еипикс“ из Новог Сада. Другопласирана екипа на турниру била је „Промо стар тим“, док је трећа била екипа „Гладијатори Aдеко“.

Турнир је одржан у више категорија – девојчице, дечаци и рекреативци, а оно што је најважније је да је одиграна утакмица између баскеташа у колицима. Треба знати да је Параћин трећи пут заредом домаћин „3×3 Србија тура“ и да је управо овај град пионир и зачетних такмичења категорије баскеташи у колицима.


Панчево је први пут био домаћин 3×3 каравана Србије, који је одржан у самом центру града, на Тргу Краља Петра Првог.

Турнир 3×3 Панчево био је један од квалификационих турнира региона Војводине и као такав давао је два слота за финални турнир Војводине који је на програму 17. јула у Зрењанину. Подсећамо да шампион из Зрењанина – региона Војводине, одлази на ФИБА Челенџеру у Лугану. Ово 3×3 такмичење у Панчеву одржано је у категоријама јуниора, девојака и сениора. На крају турнира, као врхунац је дошао меч сениора, а у финалу су се сусрела два најбоља тима турнира – домаћи тим „Инвест тим“ и гостујући „3х3 Крагујевац“. За нијансу бољи у финалном мечу, ношен публиком са трибина, био је „Инвест тим“ – 20:18, иако су први меч у групи изгубили од Крагујевчана.


У „Плавом павиљону“ у Лесковцу одржан је кошаркашки турнир 3×3 Лесковац, категорисан као финални турнир Региона 8 у склопу 3×3 Рода првенства Србије. Победник је екипа из Ниша „Тропа де елите“, која је у финалу савладала лесковачку екипу „Делије Лесковац 1991“. Треће место припало је екипи „Лукас кафе“. Турнир су подржали КСС и град Лесковац, а Канцеларија за младе Града Лесковца обезбедила је новчане награде за три најбоље екипе. Победник турнира квалификовао се за финални турнир Србије, који ће бити одржан у августу у Београду.


Група младих људи из волонтерске организације Свилајнца – ВОС, под покровитељством СО Свилајнац и у сарадњи са КСС, добила је лиценцу за организовање квалификационог турнира у оквиру 3×3 Рода првенства Србије. Шампион у категорији сениора је тим „Хилсуп Златибор“ који је играо у нешто измењеном саставу. Срђан Божић, Марко Петровић, Иван Поповић и повређени Никола Бакрачлић били су бољи у финалу од екипе „Баскет 3×3“ из Сремске Митровице резултатом 21:14. „Хилсуп Златибор“ је освојио 80.000 динара и себи обезбедио пролаз на финале региона у Параћину, које се играло у недељу.

Екипа „Баскет 3×3 Сремска Митровица“ освојила је 20.000 динара. За МВП играча турнира проглашен је Иван Поповић. Најбоље четворопласиране екипе пласираће се на финални турнир региона централне Србије, где ће се борити за пласман на финале Србије.