Трећи понедељак заредом, Кошаркашки савез Србије имао је одличан повод да организује конференцију за медије… После злата јуниора и сребра јуниорки, наши кадети су освојили бронзану медаљу на Европском првенству у Подгорици и заслужили честитке и велику пажњу јавности.

Овим поводом, како ред налаже, уводну реч имао је председник КСС Предраг Даниловић.

– Трећи понедељак се састајемо, веома сам срећан због свих резултата који су постигнути до сада. Велике честитке у моје име и у име Савеза за момке који су направили велики успех. Није потребно рећи колики су притисак имали, поготово после утакмице са Хрватима коју су добили са 50 поена разлике. Играти поново са њима није било нимало лако. Свака им част на издржаном оптерећењу, сигурно су они најсрећнији због оваквог епилога. Надам се да ово неће да буде последња медаља овог лета, желим им још много успеха у њиховим даљим каријерама, наравно, као и са репрезентацијом. Честитам и подпредседнику Игору Ракочевићу и његовим људима, који су стварно добро радили, упркос неким критикама које су прошле године имали. Показало се да је потребно стрпљење и један одређени рад… Наравно, неке ствари треба да се ставе на своје место, то смо успели да урадимо и резултати су дошли – рекао је Даниловић.

Човек који је сјајно уклопио кадетску репрезентацију и који је ову бронзу додао у своју богату колекцију – селектор Слободан Клипа.

– Мислим да је ова селекција направила стварно добар резултат, драго ми је што смо и ми наставили континуитет добрих игара овог лета. Сматрам да је и екипа У20, која је заузела пето место, играла феноменалну кошарку. Без обзира што нису освојили медаљу, морам да истакнем ту селекцију. Честитам јуниорској репрезентацији на златној медаљи и јуниоркама на сребру. Мислим да је ово знак и доказ да ова земља има веома талентовану децу, да уз добар рад могу да се направе резултати не само у млађим категоријама, већ да се то настави и у сениорима. Захваљујем се на подршци КСС, што су ме именовали за селектора. Хвала господину Милану из Крагујевца, и Дулету Павловићу из Вршца, који су нам много учнили и олакшали рад у тим местима. Честитам момцима који су 31 дан тренирали веома посвећено и девет дана били на такмичењу. Били су веома лојални, веома дисциплиновани и то је донело одређен резултат. Мислим да су веома талентовани, да имамо перспективну генерацију. Имамо талентоване високе играче који ће у наредним годинама бити доминантни високи играчи у Европи. Хвала стручном штабу, мојим сарадницима, са којима сам провео 40 дана и ноћи у раду и разговору. Хвала Владимиру Јовановићу, који је морао да оде десет дана раније због свог новог посла. Захвалан сам свим људима из Србије на подршци коју су нам давали порукама или телефонским позивима. Знамо да је за ову земљу важан сваки резултат па и у млађим категоријама и ја свима честитам на овом успеху, не само момцима коју су директно учествовали.

Клипа се осврнуо и на тему одазива играча у млађе репрезентативне селекције.

– У овој селекцији нико није отказао позив и морам да похвалим децу на овом нивоу и овом узрасту, као и њихову свест да је овај програм незамењив. Овакав програм не може да замени индивидуални рад. Велика глупост је пропустити репрезентативне акције зарад не знам чега… Ово је недокнадиво искуство у њиховим животима.

Александар Ланговић је доминирао у рекету на ЕП у Подгорици, уз одличан просек од 10.3 поена и 6.4 скокова.

– Трудио сам се да покажем што бољу игру под кошем и максимално допринесем успеху тима. Најтежи меч је био против Немачке, он је био и један од најважнијих, одлучивао је да ли ћемо проћи у борбу за медаљу…

Капитен наших бронзаних кадета Душан Танасковић такође је дао велики допринос освајању бронзане медаље на ЕП.

– Атмосфера је била добра, имали смо мањих проблема у Вршцу, али све смо то успели да решимо. Одиграли смо добро Европско првенство. Ишли смо на злато, али морамо да се задовољимо и бронзом. Играли смо јако у одбрани, спуштали смо све екипе на 60 поена, што је веома добро. Најтеже је било са Немцима, јер да смо ту испали борили бисмо се за опстанак, а овако смо се борили за медаљу. Испунили смо први циљ, а то је да одемо на Светско првенство 2018. у Аргентину, а добро је што смо успели да узмемо и одличје.