Женска кошаркашка репрезентација Србије наредне недеље започиње квалификације за Европско првенство 2025. године. У првом прозору изабранице Марине Маљковић одиграће две утакмице, у четвртак од 18 часова у новобеоградској Хали спортова „Ранко Жеравица“ против Украјине уз бесплатан улаз на трибине и три дана касније у исто време у спортском центру „Кале“ у Скопљу против Северне Македоније.

Окупљање је почело још у среду у земунској Визури, где вредно ради млађа група појачана искусним Сашом Чађо, Невеном Јовановић и Кристином Топузовић. Најмлађа међу њима је 16-годишња Јована Поповић, плејмејкер Арт баскета која је веома поносна што је добила прилику да тренира у сениорској репрезентацији.

-Сањала сам ово још када сам пре седам година почела да тренирам кошарку у Врбасу. Иако сам најмлађа, потрудићу се да кроз тренинге покажем у најбољем светлу, да испуним сва очекивања стручног штаба и да стекнем поверење старијих саиграчица, рекла је Јована Поповић.

Добар однос са старијим саиграчицама истиче и Лана Марић, кошаркашица Војводине.

-Веома смо сложне, одлично функционишемо и складне смо. Искусније саиграчице су нас одлично прихватиле, а на нама је да што више научимо кроз тренинге, који имају јачи интензитет и ток, а то је свакако у складу са репрезентацијом која је у претходном периоду била вишеструки шампион Европе, закључила је Лана Марић.

Невена Росић, шутер Арт баскета изашла је ове сезоне из јуниорског стажа. Она је прошлог лета била члан У20 репрезентације Србије која је на Европском првенству у Литванији заузела четврто место.

-Утисци из Литваније су свакако лепи, само остаје велика жал, јер нам је мало недостајало да стигнемо до једне од медаља. Велика ми је част што сам поново добила позив да учествујем у припремама сениорске репрезентације. Тренинзи су одични, високог интензитета и можемо много да научимо. Верујем да ће свака од нас много напредовати у ових десетак дана, рекла је Невена Росић.

Србија је у квалификационој групи Г, а поред Украјине и Северне Македоније, за противника ће имати и селекцију Португала. Европско првенство 2025. године играће се од 19. до 29. јуна у Чешкој, Немачкој, Грчкој и Италији. Пласман на Евробаскет обезбедиће победници група и четири најбоље другопласиране екипе из квалификација.