Мушка јуниорска репрезентација Србије, играчи рођени 2001. године и млађи, није успела да се пласира у четвртфинале на Европском првенству које се одржава у Волосу (Грчка). Изабраници селектора Слободана Клипе поражени су у мечу 1/8 финала од селекције Литваније. Поново су српски јуниори одиграли утакмицу са доста осцилација, а пресудна је била треће четвртина у којој су постигли само два поена и после 30 минута имали заостатак од чак 19 поена. Уследила је невероватна завршница у којој је наш млади тим стигао на корак од великог преокрета, али није имао довољно среће и концентрације да дође до победе и пласмана међу осам најбољих: Србија У18 – Литванија у18 54:56 (16:20, 11:16, 2:12, 25:8,). Репрезентације Србије у наставку шампионата играће за пласман од 9. до 16. места, а наредни противник биће јој поражени из дуела Грчка- Финска.

Одлично је почео млади српски тим најважнију утакмицу на шампионату. Несебичном и борбеном игром и већ у трећем минуту преко распложеног Павићевића повео је са 10:2. Међутим, Литванци су се брзо консолидовали, а српски јуниори били беспотребно нестрпљиви и брзоплети. Ривал је то знао да казни и прву четвртину, после лошег почетка, реши у своју корист – 20:16. Српски тим је наставио са осцилацијама и у наставку дуела. Серијом 5:0 на старту друге четвртине поново је прешао у вођство, али је до истека првог полувремена још једном дозволио селкцији Литваније да се се серијом контранапада резултатски одвоји – 36:27.

Српски репрезентативци су тотално заказали са игром у нападу у наставку утакмице. У првих седам минута другог полувремена нису успели да поентирају. Нису ни Литванци били претерано ефикасни, али су овом временском периоду убацили седам поена и дошли до капиталног вођства– 43:27. У кобној трећој четвртини једине поене за Србију постигао је Ланговић и многима се чинило да је све изгубљено – 48:29. Међутим, наш млади тим тада креће на све или ништа. На старту последње деонице Покушевски постиже две тројке и иницира серију 14:0 којом Србија смањује на 48:43 у 34. минуту. Поново је уследио троминутни период без поена у игри српских јуниора што Литванци користе да врате двоцифрену предност – 53:43. Међутим, ни ту није био крај. Невероватни Покушевски у размаку од 10 секудни постиже нове две тројке, тако да се у последњи минут ушло резултатом 56:54 за ривала. У последњих 60 секунди није било поена, али је виђена права драма. Српски јуниори су пропустили прилику за продужетак, па чак и за победу и после свега виђеног имају доста разлога да жале за пропуштеном приликом.

СРБИЈА У18: Машић, Покушевски 16, Андрић 2, Павићевић 9, Карапанџић, Пажин 7, Манојловић 5, Ђорђевић, Васић 3, Ланговић 12, Марковић, Шкобаљ.

Комплетна статистика: http://www.fiba.basketball/europe/u18/2019/game/3107/Serbia-Lithuania#tab=boxscore