Јуниорска репрезентација Србије, играчи до 18 година старости, тријумфом против селекеције Чешке завршила је другу фазу Европског првенствa које се одржава у Волосу (Грчка). Изабраници селектора Слободана Клипе доста су осцилирали у првом полувремену, али су у наставку све више користили доминацију у скоку, колективном игром и снажном одбраном успели да дођу до уверљивог тријумфа: Србија – Чешка 86:67 (20:19, 19:20, 28:14, 19:14). Овом победом српски јуниори су потврдили пласман у четвртфинале шампионата, а у зависност од резултата меча Француска – Немачка, у елиминациону фазу Европског првенства кренуће са треће и четврте позиције у групи „Е“

Стартна петорка репрезентације Србије: Раданов, Јовановић, Стојановић, Симанић и Поповић врло добро је почела меч у Волосу и већ после пет минута игре стекла солидно вођство – 15:7. Убрзо је дошло да пада концентрације и неколико исхитрених шутева српских јуниора, што је чешки тим искористио да серијом 10:2 ухвати прикључак на крају прве четвртине – 20:19. Улазак Давида Миладиновића још више је допринео доминацији у скоку, а кад су почели да погађају одлични Стојановић и Ћирковић Србија се поново резултатски одлепила – 29:19 (13. минут). Међутим, поново је дошло до празног хода у игри изабраника селектора Клипе, што борбени Чеси шутевима за три поена кажњавају и долазе до изједначења 31:31. И до краја првог полуврема водила се изједначена борба у којој ниједна екипа није успела да дође до предности – 39:39.

Изванредном Војиславу Стојановићу, подршку су на старту дргог полувремена давали Давид Миладиновић и расположени Слободан Јовановић који је постигао три узастопне тројке које су нашем млади тиму донеле високу предност на крају треће деонице – 67:53. Чинило се тада да је отпор ривала дефинитивно сломљен, али Чеси су још једном успели да се врате у живот и смање на 70:63 (35. минут). Међутим, убрзо су погодили Глишић и Ћирковић, а тројка Александра Аранитовића отклонила је све дилеме – 77:63 (37. минут). Уследио је фуриозан финиш српских репрезентативаца који су на крају дошли до убедљивог тријумфа – 86:67.

СРБИЈА: Димитријевић 2, Ћирковић 8, Аранитовић 6, Јовановић 19, Глишић 10, Стојановић 15, Раданов 2, Поповић 8, Спасојевић 2, Кенић, Симанић 4, Миладиновић 14.

ЧЕШКА: Флјашанс 16, Ченек, Чалоупка 3, Гога 3, Тума, Смерда 4, Давид 7, Пурсл 18, Јелинек 6, Роуб 10, Длугош, Трунечек.

ТРИПЛ-ДАБЛ ВОЈИСЛАВА СТОЈАНОВИЋА

Права је реткост да се на шампионатима млађих категорија неки играч дође до трипл-дабл остварења. Ипак, то је успело репрезентативцу Србије Војиславу Стојановићу на Европском првенству у Волосу.

На утакмици против селекције Чешке, Стојановић имао учинак од 15 поена, 11 скокова и 12 асистенција. Поред тога крило нашег младог тима за нешто мање од 32 минута проведена у игри, имо је још по две украдене лопте и блокаде, а на њему је направљено шест прекршаја.