После 130 утакмица, више од 450 играча и играчица који су се такмичили у лиги, 40 тренера и много њихових навијача, родитеља и другара, завршена је прва сезона Јр. НБА лига Србија.

У дворани “Визура спорт” у Земуну, у четвртак 26. маја су се састале четири најбоље екипе: Индијана Пејсерс – ОШ “Владислав Рибникар”, Чикаго Булс – ОШ ”Веселин Маслеша”, ЛА Клиперс – ОШ “Борислав Пекић” и Оклахома Сити Тандер – ОШ “Лазар Саватић”. Била је то борба за прстен и титулу шампиона прве Јр. НБА лига Србије, коју су, на крају, освојили Лос Анђелес Клиперси – ОШ “Борислав Пекић” …

Титулу шампиона Источне конференције понела је екипа Индијане – ОШ “Владислав Рибникар”, која је у неизвесној завршници победила Чикаго – ОШ ”Веселин Маслеша” резултатом 34:30. Ову утакмицу пратио је и Миле Илић, бивши члан Њу Џерси Нетса.

У финалу Западне конференције, Клиперси – ОШ “Борислав Пекић” су лакше него што се очекивало савладали екипу Оклахоме – ОШ “Лазар Саватић” резултатом  40:21.

После утакмица, шампиони конференција примили су пехаре, а све четири екипе су добиле знојнице и писма Сакраменто Кингса и Влада Дивца. Пехаре и награде уручивали су директор Јр. НБА лиге Србија Бојан Поповић и Вања Чернивец, координатор пројекта НБА Европа.

У борби за треће место, састале су се поражене екипе из финала конференција Чикаго – ОШ “Веселин Маслеша” и Оклахома – ОШ “Лазар Саватић”. Боља је била Оклахома, која је славила са 35:31. За то време, званични амбасадор Јр. НБА лиге, бивши репрезентативац и НБА играч Владимир Радмановић имао је пуне руке посла, пошто је многобројној деци потписивао аутограме на својој слици из времена док је играо за Лејкерсе.

Након тога, уследила су изузетно занимљива и неизвесна финала индивидуалних такмичења. У финалу такмичења у вештини баратања лоптом за дечаке састали су се Огњен Докић из екипе ЛА Лејкерс – ОШ “20. Октобар” и Ђорђе Шпичек из Мајамија – ОШ “Змај Јова Јовановић”, а за пар секунди бржи је био Огњен. У такмичењу у вештинама за девојчице победу је однела сјајна Нађа Бугарић. Шлаг на торту је било такмичење у шуту, где су се заслужено нашли Богдан Вуковић из екипе ЛА Лејкерс – ОШ “20. Октобар” и Немања Шаренац из екипе финалиста ЛА Клиперс – ОШ “Борислав Пекић”, а Вуковић је славио резултатом 10:9.

Победници ових такмичења су добили пехаре и веома лепе награде у виду качкета НБА лиге, знојница Сакраменто Кингса и мајица Јр. НБА лиге. Поред њих, награде је добио и најбољи стрелац регуларног дела лиге Лука Чубрило из екипе Шарлота – ОШ “Бранко Ћопић”. Пехаре и награде уручивале су им капитен наше женске репрезентације Милица Дабовић, кошаркашица Црвене звезде Наташа Ковачевић, као и наши прослављени репрезентативци и бивши НБА играчи Владимир Радмановић и Жарко Чабаркапа.

На крају финалног дана, уследило је велико финале – дуел екипа Индијана Пејсерс– ОШ “Владислав Рибникар” и ЛА Клиперс – ОШ “Борислав Пекић”. Након представљања екипа, девојчице из хора ОШ “Борислав Пекић” отпевале су химну Републике Србије. У кратком обраћању, потпредседник за такмичења Кошаркашког савеза Србије Душан Пројовић се захвалио свим учесницима и организаторима и пожелео им пуно среће и успеха.

У полувремену финала одиграна је кратка утакмица Специјалне Олимпијаде. Екипе су биле мешовите – Владимир Радмановић са једне, односно Жарко Чабаркапа са друге стране и Милица Дабовић са једне, односно Наташа Ковачевић као тренер са друге стране, заједно са дечацима и девојчицама из Специјалне Олимпијаде који су се лепо забавили и приказали солидно кошаркашко знање.

Финале је оправдало очекивања, виђена је добра кошарка… Предвођени Шаренцем, који је постигао 12 поена, Игњатовићем са 9 и Андрићем са 8, екипа ЛА Клиперс – ОШ “Борислав Пекић” заслужено је славила са 42:29 и понела титулу шампиона Јр. НБА лига Србија за 2016. годину. Уследило је велико славље победничке екипе, за коју су овом приликом биле спремљене и посебне шампионске мајице Јр. НБА лига Србије.

Уследила је завршна церемонија додела награда и признања. Најпре је генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић уручио представнику НБА Европа Дејвиду Ватсу плакету за партнерство у организацији Јр. НБА лига Србије. Такође, Томашевић је и представнику ОШ “Милан Ракић” уручио плакету за фер плеј, као и знојнице и писма Сакраменто Кингса и Влада Дивца, јер је баш ова школа представљала екипу Сакрамента у Јр. НБА лиги Србије.

Награду МВП финала једногласном одлуком жирија добио је сјајни Немања Шаренац из победничке екипе.

Све екипе учеснице финалног дана добиле су дипломе и пехаре, а њихови тренери награде

Пре доделе награда за прво место, генерални секретар КСС Дејан Томашевић се обратио и честитао свима, захвалио организаторима и гостима и пожелео да сви заједно следеће године проширимо лигу на још градова по Србији.

Победницима су уручени посебни Јр. НБА шампионски прстенови и, наравно, велики шампионски пехар, а тренер екипе Дарко Перуничић је добио мајицу КСС, књигу Владе Станковића “Кош по кош” са посветом, а поред персонализоване тренерске табле своје екипе и комплет од три шампионске Јр. НБА лига Србије тренерске табле различитих димензија од “Табоо спорта”.

Заједничком фотографијом све четири екипе са финалног дана и узвиком “Јуниор НБА” спуштена је завеса на овогодишње такмичење Јр. НБА лиге Србије…