На завршној медијској конференцији, одржаној у београдском хотелу „Зира“, пред одлазак на Европско првенство у Литванију, селектор репрезентације Србије, Душан Ивковић, одредио је коначан састав тима који ће бранити вицешампионску титулу освојену у Пољској 2009. године. Селектор Ивковић се у последњем тренутку, захвалио Урошу Трипковићу и Драгану Милосављевићу, којима је упутио комплименте за рад и понашање током скоро тромесечног припремног периода. Србију ће на Европском првенству у Литванији које почиње 31. августа представљати следећих 12 играча: Милош Теодосић, Миленко Тепић, Александар Рашић, Иван Паунић, Немања Бјелица, Стефан Марковић, Марко Кешељ, Ненад Крстић (капитен), Коста Перовић, Милан Мачван, Душко Савановић и Бобан Марјановић.

Многобројним новинарима који су дошли да испрате репрезентацију Србије на Европско првенство у Литванију, најпре се обратио председник Кошаркашког савеза Србије, Драган Ђилас:

– Желим пре свега да се захвалим играчима и Стручном штабу што су се одазвали позиву и провели три месеца на напорним припремама. Жао ми је оних који због проблема са повредама нису успели да се изборе за место у најбољем тиму. Репрезентацији је неопходна подршка, никако их не треба оптерећивати резултатом, а лично бих био презадовољан да прикажу борбу за дрес Србије, као на претходним такмичењима, у шта не треба сумњати. Уз помоћ донатора и спонзора Савез је учинио све да се репрезентација припрема у што бољим условима и да што спремније дочека старт Европског првенства– истако је Драган Ђилас, председник КСС и напоменуо да су Стручном штабу и репрезентативцима исплаћена сва дуговања.

Селектор Душан Ивковић дао је оцену припремног периода, образложио избор коначног састава тима и изнео очекивања пред Европско првенство у Литванији:

– Прошло је скоро три месеца од кад смо почели припреме за шампионат у Литванији. Морам да истакнем да је било задовољство радити са овим играчима и члановима Стручног штаба који су буквално на сваком тренингу давали све од себе. Оно што смо зацртали и планирали да урадимо у потпуности је испуњено. О коначном избору тима одлучивала је тренутна форма, хемија тима, здравље играча, али и композиције састава наших противника. За 17 дана треба да одиграмо чак 11 утакмица. Зато смо се одлучили да водимо комплетну центарску линију, јер су Немци, Италијани и Французи управо најјачи на тим позицијама. За разлику од претходних година, имали смо доста проблема са повредама. Ипак, наш циљ који смо поставили пре четири године- пласман на Олимпијске игре следеће године остаје непромењен. Мучиле су нас повреде, на припремним утакмицама нисмо имали превише разиграних играча, али и даље верујем у наш тим. Верујем да смо тим више него било која друга селекција. Наш најјачи адут је тимска игра и колективни дух. Ако нисмо тим, ми смо сасвим просечни. Такође, наша велика предност је што смо у скоро непромењеном саставу на окупу четири године, а у Литванији ћемо бити тим више него икад до сада– истакао је селектор Ивковић.

Колико селектор Душан Ивковић верује у своје изабранике потврдио је одговор, на занимљиво новинарско питање, да ли би прихватио на ЕП у Литванији бронзану медаљу?

– Не бих прихватио. Верујем да овај тим може већ на шампионату у Литванији да избори визу за Олимпијске игре у Лондону, а за тако нешто није довољна бронзана медаља.

Капитен репрезентације Србије, Ненад Крстић са нестрпљењем очекује старт Европског првенства у Литванији:

– Добро смо се припремили и верујем да смо спремни за старт Европског првенства које ће сигурно бити најтеже и најквалитетније у последњих неколико година. Фокусирани смо на премијерни меч против селекције Италије, који је веома важан, али сигурно неће бити одлучујући. Морамо размишљати од утакмице до утакмице и бити спремни да увек пружимо свој максимум.

Поред репрезентативаца и чланова Стручног штаба, председника Кошаркашког савеза Србије, Драгана Ђиласа, завршној медијској конференцији пред одлазак на Европско првенство у Литванију, присуствовали су још и потпредседници КСС,Дејан Бодирога, Дејан Томашевић и Вук Митровић као и генерални секретар Андрија Клеут.

Репрезентација Србије путује на ЕП у Литванију у понедељак у раним јутрањим часовима, а први меч на шампионату одиграће у среду, 31. августа, у 14:15 часова против селекције Италије.