На завршној конференцији за медије одржаној у дворани „Пионир“ дан пре одласка на Европско првенство у Словенију, Душан Ивковић, селектор репрезентације Србије одредио је коначан састав који ће наступати на „Еуробаскету 2013“. Селектор Ивковић морао је да се због повреда одрекне услуга Милоша Теодосића и Владимира Лучића, иако је на њихов опоравак чекао готово до последњег часа. Србију ће зато на шампионату у Словенији представљати следећих 12 кошаркаша: капитен Ненад Крстић, Стефан Марковић, Василије Мицић, Немања Недовић, Богдан Богдановић, Данило Анђушић, Немања Крстић, Немања Бјелица, Никола Калинић, Рашко Катић, Владимир Штимац и Ђорђе Гагић.

Многобројним новинарима најпре се обратио Драган Ђилас, председник Кошаркашког савеза Србије:

– Велико хвала овим момцима што су прихватили да играју и боре се за Србију. Такође, велику захвалност дугујемо Милошу и Влади, који су све време били уз екипу, имали огромну жељу да се опораве. Уз сјајан рад и припремљеност, одлазимо на шампионат да урадимо све што можемо како би обрадовали народ у Србији, као и навијаче који ће бити уз нас у Словенији.

Дејан Бодирога, потпредседник КСС, задужен за мушку кошарку, истакао је да је у припремном периоду урађено све како би екипа спремно дочекала почетак Европског првенства:

– У припремном периоду су испуњени сви зацртани циљеви. Екипа је одиграла 11 контролних утакмица, остварила осам победа. Показали су да су спремни да се максимално боре и са поносом репрезентују нашу земљу. Први циљ треба да нам буде групна фаза такмичења, зато је потребно да играмо и размишљамо од утакмице до утакмице.

Капитен репрезентације Србије, Ненад Крстић, нагласио је да не воли превише да прича и обећава пре почетка великих такмичења:

– Упркос свим проблемима током припремном периода, успели смо добро да се спремимо за Европско првенство у Словенији. Имамо позитиван скор у контролним утакмицама, иако смо играли са јаким противницима, сви играчи су добили и искористили шансу на прави начин. Као капитен овог тима, не обећавам било који резултат, само велику борбу на сваком дуелу. Надам се само да ће нас на шампионату у Словенији мимоићи повреде и да ћемо са те стране бити у могућности да пружимо наш максимум.

Селектор Душан Ивковић још једном је поновио да је презадовољан како је тим радио током припремног периода, да верује у екипу у којој ипак неће бити Милоша Теодосића и Владимира Лучића:

– На крају смо осме недеље припрема. План је реализован, радили смо у доброј атмосфери, знајући са каквим проблемима се сусрећемо. До последњег дана смо чекали Теодосића и Лучића, који су веома битни играчи за нас. Али, путујемо без њих. Све похвале њима двојици, који су све време били уз тим. Лучић је задобио повреду од које се није повратио, а Теодосић је био у Русији одакле су стигле информације да постоји велики ризик уколико буде играо.

Селектор сматра да је наша група далеко најуједначенија на Европском првенству и да се само издваја наш први противник на турниру селекција Литваније:

– Литванија одскаче по искуству и квалитету. Сигурно је да су кандидати за медаљу, пласман у финале. Имају веома јаку предњу линију са три НБА играча. Међутим, на бековским позицијама нису на нивоу као неке њихове селекције ранијих година. Покушаћемо да у дуелу са њима што више ротирамо, како би што спремнији дочекали следећа два меча против Босне и Херцеговине и Македоније, која ће можда бити кључна у борби за пласман у другу фазу шампионата. Ово је турнирски систем такмичења, морамо размишљати од утакмице до утакмице, најмлађи смо тим на шампионату, са највише дебитаната. Оптимиста сам, верујем да ћемо играти модерну, савремену кошарку – закључио је Душан Ивковић, селектор репрезентације Србије.

Репрезентација Србије у понедељак у преподневним часовима путује у Словенију, а први меч на шампионату одиграће 4. септембра у Јесеницама (21:00) против селекције Литваније.