Генерација дечака рођених 1997. године учествује на завршној смени Развојно тренажног центра Кошаркашког савеза Србије у Крагујевцу. Талентованим дечацима који ће следеће године бити селектирани у кадетску репрезентацију и учествовати на Европском првенству посвећује се посебна пажња:

– Имамо 29 младих кошаркаша са којим ради девет тренера. Са нама су овога пута и прволигашки тренери, Зоран Тодоровић из Смедерева и Владимир Ђокић из Слободе из Ужица. Спремили смо обиман програм који треба да заједничким снагама прођемо за седам дана. Имамо свакодневено по два тренинга на којима радимо на индивидуалној тахници и тактици, полако их уводимо у основне принципе игре у одбрани и нападу, док су у вечерњем термину такмичења и утакмице – истиче Гордан Тодоровић, стручни сарадник КСС и руководилац програма за дечаке у РТЦ у Крагујевцу.

Зоран Тодоровић, тренер Смедерева одушевљен је условима у Крагујевцу, али још више енергијом и вољом младих коашркаша:

– Утисци су заиста одлични. Право је задовољство радити са младим, талентованим кошаркашима. Од ових 29 дечака има бар десет који имају све предиспозиције да постану асови. Међутим, да би успели у томе потребно је много рада, поготово у клубовима. Било би добро да се ова генерација, као и остале које су биле у Крагујевцу, током године чешће окупљају, макар два пута месечно, што би доста значило у њиховом даљем и бржем напретку.

Владимир Ђокић из ужичке Слободе, бивши репрезентативац, од скора је на тренерској клупи:

– Почаствован сам позивом да проведем седам дана у Крагујевцу и пренесем знање и искуство на ове младе кошаркаше. У генерацији рођеној 1997. године има доста талентованих момака и то је евидентно. Јасно је и да морају пуно да раде, поготово на индивидуалној техници. Оно што је интересенатно, већина дечака је такмичарски настројена, много боље изгледају на вечерњим утакмицама него на тренинзима током дана. Не можемо за седам дана да направимо од њих много боље играче, али можемо да их усмеримо, покажемо како да брже напредују и постану репрезентативци једног дана.

Овогодишњи рад Развојно тренажног центра Кошаркашког савеза Србије у Крагујевцу завршава се у суботу 21. јула. Кроз четитри седмодневне смене на окупу је било више од 70 најталентованијих девојчица и преко 100 дечака који свакако предстваљају светлу будућност српске кошарке у годинама које долазе.