Екипа Земун Мастер освојила је ФИБА 3х3 Финале Светске турнеје 2017. победивши екипу Нови Сад Ал Вахда у невероватном финалу у кинеској престоници Пекингу.

При изједначеном резултату (17:17) и на самом истеку времена за напад од 12 секунди, Богдан Драговић је успео да убаци шут са готово средине терена (из такозваног простора 3х3 логоа), ван равнотеже, који је одушевио и дигао на ноге публику Вукесонг Хај-Ап шопинг центра.

Екипа Новог Сада, која је број један на ФИБА 3х3 листи, није стигла да евентуално упути шут ка кошу пре истека времена и изгубила је резлтатом 19:17, чиме је прекинула невероватан низ од чак 11 победа у финалима на ФИБА 3х3 Светској турнеји.

Богдан Драговић је проглашен и за најкориснијег играча турнира, а у финалној утакмици постигао је седам поена, највише у екипи Земуна, док је Лазар Рашић додао шест поена, уз Марка Дугошију и Николу Вуковића који су постигли по три поена.

Земун Мастер до сада никада није освојио титулу на ФИБА 3х3 Мастерс турниру пре овог Финалног Мастерса. Додуше, два пута су поражени у финалима Мастерса и то у Ченгдуу и Мексико Ситију. Нови Сад је ове сезоне освојио три Мастерса (од укупно седам одиграних) и надали су се својој трећој титули у Финалима Мастерс серије, с обзиром на то да су на путу до овог финала директно елиминисали највеће ривале – екипе Лимана (у четвртфиналу) и Пирана (у полуфиналу).

Ово је било шесто издање ФИБА 3х3 Светске турнеје, у којој је одржано седам Мастерс турнира (почевши 15. јула и Мастерса у канадском Саскатуну, са „станицама“ у Уцуномији (Јапан), Прагу, Лозани, Дебрецину, кинеском Ченгдуу, и Мексико Ситију). На овој Финалној смотри учешће су узели сви победници наведених Мастерса уз преостале најбоље 3х3 екипе на планети – укупно 12 екипа које су се такмичиле у кинеској престоници. Подсећамо да је чак четири екипе дошло из Србије на овај највећи турнир 3х3 кошарке у екипној конкуренцији. Поред финалиста Земуна и Новог Сада, учесници из Србије биле су екипе Лимана (шести у коначном пласману) и Београда (десето место).

Првих шест екипа по пласману освојиле су и новчане награде, па је Земун Мастер победом на турниру освојио 40.000 долара. Укупан наградни фонд Финалног турнира је био 100.000 долара, док је укупан наградни фонд за све Мастерс серије – професионалне турнеје ове сезоне био удвостручен у односу на претходне године и износио је 600.000 долара.