Сениорска женска 3х3 репрезентација Србије обезбедила је пласман на ФИБА 3х3 Европско првенство које ће се од 14. до 16. августа одржати у румунској престоници Букурешту!

На квалификационом турниру у Андори, репрезентација Србије у саставу Биљана Пешовић, Марина Марковић, Јефимија Каракашевић и Мирјана Бероња, на челу са селектором Оливером Драгићевић Кривокапић, освојила је прво место у квалификационој групи Б чиме је обезбеђен директан пласман на Европско првенство – без доигравања у баражу (другопласиране и трећепласиране екипе из обе групе разигравају за додатна два места, док победници група обезбеђују директан пласман на ЕП).

Првог дана такмичења наше репрезентативке одиграле су сјајно и веома концентрисано против фаворизоване екипе Мађарске и славиле са 18:16. Међутим, у следећој утакмици је приказана лоша партија против Летоније и меч је изгубљен резултатом 21:15. Након првог дана такмичења и одигране четири утакмице у нашој групи, све репрезентације имале су по једну победу и по један пораз, те се други дан такмичења чекао за коначан расплет.

У првом мечу дана Србија је убедљиво славила против Естоније, не дозволивши ни у једном тренутку да победа дође у питање. Предност Србије на почетку меча је била 5:0, потом 13:8, за коначних 21:12. У другом и последњем мећу дана наше групе Б Мађарска је савладала Летонију резултатом 18:12, чиме су Србија и Мађарска избиле на водеће позиције у групи, али је Србија завршила као првопласирана због чињенице да је Србија већ савладала Мађарску у међусобном дуелу.

Подсећамо да је ово трећа година за редом како наше репрезентативке обезбеђују пласман на 3х3 Европско првенство, а треба нагласити да је ово тек трећа година како су наше 3х3 репрезентативке на европској и светској сцени.