Женска 3×3 репрезентација Србије отпутовала је у румунски град Констанцу, где ће кроз квалификациони турнир 10. и 11. јуна покушати да се пласира на Европско првенство у Јерусалему (5 – 7. септембар 2023). Репрезентација Србије ће за противнике у квалификационој групи А имати екипе Шпаније, Швајцарске, Украјине и Данске.

Наше девојке у суботу 10. јуна од 8.55 играју први меч са Украјином, у 11.50 против Шпаније, а у недељу 11. јуна од 8:30 са Данском и у 15.00 против Швајцарске.

– Припреме су јако брзо прошле и девојкама и нама тренерима. Задовољни смо целокупним односом, од прве до осме девојке коју смо позвали на припреме. На крају је било јако тешко одлучити се за четири играчице… – објашњава селектор женске 3×3 репрезентације Србије Снежана Чолић.

Србију ће у Тел Авиву представљати Жаклина Јанковић, Невена Наумчев, Марта Јовановић и Лена Радуловић на челу са селекторком Снежаном Чолић, којој ће у раду помагати помоћни тренер Драгана Гобељић.

– Састав је максимално подмлађен и само је Жаклина Јанковић већ играла 3×3 у сениорској конкуренцији. Поред ње, први пут идемо са још једном високом играчицом а то је Марта Јовановић. На плеју је Лена Радуловић, и као бек шутер Невена Наумчев – каже Чолићева.

Квалификације ће наредног викенда бити одржане и у Братислави, док ће се група у Лимасолу такмичити 17. и 18. јуна. Пласман на Европско првенство у женској категорији аутоматски су обезбедиле репрезентације Израела (домаћин), Француске (прошлогодишњи победник), Немачке, Литваније и Холандије (на основу ФИБА 3х3 ранг листе федерација).

У Б групи квалификационог турнира у Румунији се налазе репрезентације Румуније, Италије, Естоније, Словеније и Хрватске.  Најбоље рангирани тимови из две групе ће се директно квалификовати на ЕП, док ће другопласиране екипе из обе групе одиграти још једну утакмицу, а победник те утакмице обезбеђује пласман на ФИБА 3х3 Европско првенство у Јерусалиму.