Женска репрезентација Србије, играчице рођене 1998. године и млађе отпутoвала је на Европско првенство које се од 23. до 31. јула одржава у Шопрону (Мађарска). Изабранице селектора Милоша Павловића играће у групи “Ц” са селекцијама Шпаније, Белгије и Литваније. Српске јуниорке имале су на располагању шест недеља да се што боље спреме за искушења која их очекују у Мађарској:

Сматрам да је припремни период прошао веома успешно и да имамо разлога за оптимизам. Оно што је најважније ниједна девојка није имала проблема са повердама, а иако нису дошле најспремније на окупљање, ниво форме и физичке спреме успели смо да доведемо на завидан ниво. О томе сведоче победе у двомечима са селекцијама Словеније и БИХ, као и добар утисак који смо оставили на туниру на Лиону где смо савладали Пољску и Мађарску, а једини пораз доживели од снажне селекције Француске – истиче селектор Павловић.

По новом систему такмичења, после групне фазе, свих 16 селекција иде у 1/8 финала када почињу елиминационе борбе.

Никако се не може рећи да прве три утакмице на турниру нису важне, иако свакако нису од пресудног значаја. Победе пре свега утичу на самопоуздање и расположење екипе. Нама је важно да заузмемо једну од прве две позиције у групи, јер би тако избегли у осмини финала Француску и Мађарску. Францускиње су чак појачане у односу на турнир у Лиону са четири најбоље играчице са Светског У17 првенства, док никад није лако играти против домаћина у пуној дворани на било ком шампионату.

Циљ јуниорске репрезентације  Србиј је пласман међу осам најбољих на шампионату, а то намеравају да учине на следећи начин:

Ову генерацију пре свега краси чврста одбрана. Тешко постижемо поене, али их још теже и примамо. Готово редовно кад постигнемо више од 65-70 поена остваримо повољан резултат. Из јаке одбране и тимске игре, покушаћемо да остваримо пуно контранапада и на тај начин дођемо до што лакших поена. Зацртани циљ је да се пласирамо у четвртфинале, а после тога је све могуће –  закључио је Милош Павловић, селектор женске јуниорске репрезентације Србије.

 

Србију ће на Европском првенству у Мађарској представљати следећих 12 кошаркашица: Милица Бојовић (Црвена звезда), Владана Вујисић (Студент), Невена Вучковић (Радивој Кораћ), Ђурђина Ђокић (Црвена звезда), Мина Ђорђевић (Црвена звезда), Марија Илић (Војводина), Тијана Јелић (Радивој Кораћ), Ивана Катанић (Црвена звезда), Невена Наумчев (Црвена звезда), Марија Стојановић (Партизан), Марија Стојиљковић (Радивој Кораћ) и Теодора Турудић (Радивој Кораћ).

У Стручном штабу поред селектора Милоша Павловића, налазе се његови асистенти Весна Деспотовић, Ненад Марковић и Биљана Станковић, као и физиотерапеут Мирко Алексић.