Женска јуниорска репрезентација Србије отпутовала на Светско првенство које ће се од 18. до 26. јула одржати у Чехову (Русија). Наш млади тим играће у групи „Д“ са селекцијама Кореје, Бразила и Аустралије. Систем такмичења на планетарном шампионату је такав да свих 16 екипа после групне фазе наставља такмичење у осмини финала кад почињу елиминационе борбе.

Сасвим је јасно да је четврти меч на шампионату далеко најважнији и да он одређује да ли ће се нека екипа борити за пласман од 1. до 8. или од 9. до 16 места. Такође нема дилеме да су све екипе веома квалитетне и да на Светско првенство нико није дошао случајно. У групи смо са екипа са три различита континента о којима немамо превише информација, тако да ћемо на лицу места сазнати много више – истиче Зоран Тир, селектор јуниорске репрезентације Србије.

Припреме нашег младог тима биле су специфичне, јер су заједно тренирале кошаркашице које конкуришу за наступ на Светском, али и Европском првенству које је крајем јула почиње у Словенији.

Нисмо имали другог избора, јер се ова два такмичења готово преклапају. Зато смо одлучили да у Русији поведемо само три играчице које су 96 годиште, док осталих девет могу да играју и у Словенији. Бићемо сигурно далеко најмлађи, али квалитет је увек био важнији од година. У припремном периоду смо играли утакмице са старијим ривалима и то је сасвим добро изгледало. Немамо резултатски императив, већ да на свакој утакмици пружимо максимум и одиграмо што боље. У крајњем случају да се што боље уиграмо за Европско првенство где су нам амбиције далеко веће – закључио је Зоран Тир.

 

Србију ће на Светском првенству представљати следећих 12 кошаркашица: Бојана Стевановић (Раднички Крагујевац), Јулијана Војиновић (Партизан), Тамара Јокић (Шабац), Ана Илић (Радивој Кораћ), Јована Ногић (Португалија), Катарина Зец (Црвена звезда), Кристина Арсенић (Гросбаскет, Словенија), Снежана Богићевић (Црвена звезда), Јована Шубашић (Лкавис, Лесковац), Александра Катанић (Црвена звезда), Невена Вучковић (Радивој Кораћ) и Милица Бојовић (Црвена звезда).

У Стручном штабу јуниорске репрезентације Србије поред селектора Зорана Тира, налазе се још помоћни тренер Весна Деспотовић, кондициони тренер Александар Борисављевић, физиотерапеут Бојана Мусовић и тим менаџер Сања Рељић.

РАСПОРЕД И СТАНИЦА „Д“ ГРУПЕ

18. јул: Кореја – Бразил (12:00), Србија – Аустралија (14:15)

19. јул Бразил – Аустралија (12:30), Србија – Кореја (14:15).

21. јул: Србија – Бразил (14:45), Аустралија – Кореја (14:45)