Женска репрезентација Србије, играчице рођене 2000. године и млађе отпутoвала је на Европско првенство које се од 6. до 14. августа одржава у Удинама (Италија). Изабранице селектора  Милана Дабовића играће у групи “Ц” са селекцијама Чешке, Летоније и Белорусије. Српске кадеткиње су имале прилично дуг припремни период у коме су између осталог одиграле шест контролних мечева које се помогли селектору Дабовићу да изабере тим за европски шампионат:

Скоро два месеца смо напорно радили и заиста морам да похвалим рад и залагање свих девојака. Свака од њих је прилично напредовала на плану индивидуалне технике што ће им свкако много значити у наставку каријера. Такође, направили смо добру атмосферу што нам је доста олакшало рад на прирпемама – истакао је Милан Дабовић.

Што се тиче амбиција на шампионату у Удинама селектор српских кадеткиња сасвим објективно гледа на могућности његових изабраница:

Ово је генрација коју су многи стручни кругови отписали. На све то због повреда у тиму нису Јелена Радоњић и Јелена Димитријевић са којима би се могли борити за висок пласман. Осим Јелене Митровић, готово да ниједна друга играчица није стигла до сениорске екипе. Многе од њих се баве кошарком тек две-три године, а очекује их Европско првенство што је можда у овом тренутку и превелики залогај. Без обзира на све нећемо се предати, али опстанак у елитној дивизији, могао бих се сматрати успехом. То су на жалост показале и припремне утакмице у којима нисмо блистали – јасан је Дабовић.

Наше кадеткиње ће у Удинама покушати да великом борбеношћу и јаком одбраном да пруже максимум у овом тренутку:

Много смо радили на дефанзивном плану игре, на разним зонским одбранама које би могле да нам донесу предност против споријих и технички слабије обучених екипа. Што се тиче напада, форсирећемо превасходно унутрашњу игру. Имамо Јелену Митровић, која је огроман таленат и која крупним корацима корача ка сениорској репрезентацији. У сваком случају немојте нас отписивати, али ни превише очекивати. Оно што је сигурно даћемо све од себе за дрес и грб који носимо – закључио је Милан Дабовић.  

Србију ће на Европском првенству у Италији представљати следећих 12 кошаркашица: Јелена Митровић (Новосадска ЖКА), Марта Вуловић (Радивој Кораћ), Марија Ристић (Дуга Шабац), Ана Перић (Новосадска ЖКА), Анђела Ђорђевић (Партизан), Лена Радуловић (Новосадска ЖКА), Ивана Цураковић (Србобран), Јелена Цураковић (Србобран), Маша Јанковић (Врбас), Сара Вучићевић (Лозница), Надежда Недељков (Тител) и Надија Смаилбеговић (Нови Пазар)

У Стручном штабу поред селектора Милана Дабовића, налазе се његови помоћници Недељко Лазић и Јовица Ратковић, као и физиотерапеут Александар Караћ.