Женска кадетска селекција Србије отпутовала је јутрос у Матосињос (Португалија) где ће од 1. до 11. августа учестовати на Европском првенству „Б“ дивизије. Селектор Зоран Тир као главни и једини циљ поставио је пред своје изабранице експресан повратак у елитну дивизију европске кошарке. Оптимизам темељи на квалитетном раду у прирпемном периоду као и контролним утакмицама у којима су наше репрезентативке равноправно играле и побеђивале селекције које ће учествовати на континенталном шампионату „А“ дивизије.

– Иза нас је шест недеља темељног рада, 45 тренинга и осам контролних утакмица са веома квалитетним ривалима. По два пута смо победили Грчку и Француску, једном селекцију Шведске. Екипа је у овом периоду сјајно радила, била посвећена сваком тренингу и оно што је сасвим евидентно веома напредовала у свим сегементима игре. Зато ми је било веома тешко да одредим коначан састав, у коме у последњем тренутку није било места за најмлађу репрезентативку Јовану Ваван и лакше повређену Исидору Ташовић, које ће сасвим сам сигуран добити шасну неком другом приликом – уверава селектор Тир.

Репрезентација Србије ће на Европском првенству у Португалији играти у групи „А“ са селекцијама Белорусије, Украјине, Швајцарске и Норвешке, а крајњи циљ је једно од прва три места на шампионату које гарантује повратак у елитну дивизију.

– Имамо веома мало информацијама о ривалима, а и да је другачије наше амбиције се не би мењале. Потребно је пласирати се у полуфинале, а затим тријумфовати на једној од наредне две утакмице. Девојкама је од првог дана прирпема стваљено до знања за шта се спремају и шта је наш примарни циљ. Оптимизам градимо на доброј атмосфери, колективном духу, јакој одбрани и спремности да се свака играчица подреди колективу – закључио је селектор женске У16 репрезентације Србије Зоран Тир.

Србију ће на Европском првенству у Португалији представљати следећих 12 кошаркашица: Катарина Зец, Александра Катанић, Анастасија Подунавац, Јована Шубашић, Јована Јововић, Кристина Арсенић, Снежана Богићевић, Јована Ногић, Милица Зељковић, Невена Вучковић, Исидора Михаиловић и Марија Стојиљковић.

У Стручном штабу поред селектора Зорана Тира, налазе се још први помоћни тренер Весна Деспотовић, други помоћни тренер Јован Горец, физиотерапеут Бојана Мусовић и тим менаџер Сања Рељић. Са У16 репрезентацијом Србије у Матосињосу све време шампионата биће и Ана Јоковић, потпредседница КСС, задужена за женску кошарку.

Прву утакмицу на Европском првенству у Португалији, женска кадетска репрезентација Србије одиграће 1. августа од 16:15 часова против селекције Украјине.