Маљковић: Градимо нови идентитет

Женска кошаркашка репрезентација Србије предвођена селекторком Марином Маљковић кренула је на Златибор, где започиње нову етапу припрема за Европски шампионат 2019. године. На пут је кренуло 15 превасходно младих играчица, које ће у наредном периоду имати циљ да оставе добар утисак и покушају да изборе место у тиму који ће представљати Србију на наредном континенталном првенству.

– Шири списак од 25 играчица на које рачунам, кренуо је још у фебруару у ову нову авантуру и до почетка Европског првенства планиран је одређени број акција у којима је главни фокус изградњи новог идентитета, добре тимске хемије, чврстине, поноса и заједништва – све оно због чега је женска репрезентација освојила злато на Еуробаскету 2015. и бронзу на Играма у Рију 2016. године. Као домаћини Европског првенства нећемо имати такмичарске утакмице и због тога је веома битно да кроз оваква окупљања имамо континуитет – рекла је селекторка Србије Марина Маљковић.

Пут Златибора кренуле су: Јелена Миловановић, Соња Петровић, Невена Јовановић, Саша Чађо, Александра Црвендакић, Драгана Станковић, Кристина Топузовић, Сања Мандић, Маја Шкорић, Ивана Брајковић, Александра Станаћев, Јована Поповић, Тијана Цукић, Александра Рачић и Ана Радовић. Екипа ће на Златибору тренирати до 6. јула, када је планиран повратак у Београд и наставак рада до 11. јула када се путују у Кину.

– Водеће играчице неће ићи у Кину, нећу бити ни ја, екипу ће водити мој асистент Милош Пађен. То је турнир на коме ћемо видети на коју од младих играчица можемо да рачунамо и то ће бити добра прилика да се пронађу нова имена за репрезентацију – каже Маљковићева.

Српска селекторка је још једном нагласила да је ово нови почетак и да је због тога изузетно битно правити овакве акције.

– Градимо нови идентитет. У исто време имамо и појединих потешкоћа – пре свега неке од освајачица нам више нису на располагању попут Данијел Пејџ, Милице Дабовић и Дајане Бутулије. Због повреда ову акцију пропуштају Тамара Радочај и Тина Јовановић. Ана Дабовић, такође није ту сад, Тијана Ајдуковић се удала. Соња Петровић и Јелена Миловановић су кренуле са нама на Златибор, али ће по препоруци медицинског тима бити на опоравку и неће тренирати са остатком екипе. Народ мора да схвати да то није она репрезентација која је била. Зато ћемо дати све од себе да, колико год то буде тешко, пронађемо најбољи пут да се саставимо, да се ујединимо и покажемо оне праве вредности и врлине. Верујем да ћемо на крају вредним радом из ове приче изаћи као победнице – закључила је селекторка Марина Маљковић.