Женска кошаркашка репрезентација у понедељак почиње припреме за квалификације за ЕП

Шампионке Европе, кошаркашице Србије, окупљају се у понедељак у Хали спортова када ће започети припреме за прве две квалификационе утакмице за Еуробаскет 2017.

Србија први меч у групи Д игра против Немачке и тај дуел на програму је 21. новембра од 19 часова у хали Пионир, а четири дана касније гостује у Луксембургу. У групи Д такмичи се још и репрезентација Украјине.

Ово је прво окупљање изабраница Марине Маљковић од великог тријумфа у Будимпешти када је освојена титула првака Европе. Селекторка каже како сви у националном тиму са великим нестрпљењем дочекују овај меч.

-Освајањем златне медаље на Европском првенству смо унели срећу и радост у многе домове у Србији, а и ван ње. Тиме смо постали велика мотивација за све екипе које ће играти против нас, јер ми више нисмо мала и анонимна Србија. Ову прилику користим да се захвалим народу у своје име, али и у име свих девојака на дочеку из бајке који су нам приредили и који ћемо памтити до краја живота – каже Маљковићева.

Српска селекторка је уверена да ће играчице према државном дресу задржати исти однос какав их је красио и до сада.

-Када се каже Србија у женској кошарци, то је синоним рада, пожртвовања и тимског духа и једино чему се искреном надам су пуне трибине у Пиониру, јер је то минимум који су ове девојке заслужиле – сматра Маљковићева.

Селекторка Србије каже да ће подршка са трибина бити велика мотивација за њене изабранице.

-Мени је рад са репрезентацијом Србије, са овим девојкама велики мотив. То је моја страст и зато ми физички напори не падају тешко. Задовољство ми је да окупим репрезентацију после огромног успеха и да радим са њима. Подршка са трибине је увек била важна, јер нас тера на додатни напор. Да се не да само сто посто, него да се пређу све границе могућности. Свесни чињенице колико нас људи у Србији поштују, ми смо спремне да дамо све – каже Маљковићева.

Маљковићева је најавила да ће екипу чинити исте оне златне кошаркашице из Будимпеште.

-Добар тим свакако не треба мењати. 12 кошаркашица које су освојиле ову историјску медаљу за Србију су позване за акцију у новембру. Уз њих ту ће бити још две девојке које су последње отпале са коначног списка за ЕП, а то су Александра Црвендакић и Сања Мандић – рекла је Маљковићева.

Маљковићева очекује тешку утакмицу са Немицама.

-Пракса ми говори да је веома тешко играти утакмицу против било ког противника после једне паузе, посебно једне овакве, после освајања златне медаље. Немачка је дисциплинован тим. Добро се припремају, играће чак у среду пријатељску утакмицу са Пољском, тако да ће бити изузетно тежак ривал – закључила је Маљковићева.

После Немачке, следи гостовање у Луксембургу, а наредно окупљање српских кошаркашица заказано је за фебруар када гостују Немачкој и Украјини.