Женска сениорска репрезентација Србије вратила се са Европског првенства из Француске где је освајањем четвртог места постигла највећи успех у последње две деценије. Наше најбоље кошаркашице слетеле су на аеродром „Никола Тесла“ у 21:00 час, где их неколико стотина навијача поздравило покличима „Србија, Србија“, а затим су присуствовале конференцији за медије.

Новинарима се најпре обратио председник Кошаркашког савеза Србије, Драган Ђилас, који је од првог дана истицао да има огромно поверење у рад селекторке Марине Маљковић и да верује у успехе наших најбољих кошаркашица:

– Освајање четвртог места у Европи је потврда да је пројекат који смо почели пре две године успео. Успех је још већи, јер смо од свих селекција у полуфиналу били једини без натурализованих играчица из Америке или неких егзотичних подручја. Све играчице и комплетан стручни штаб заслужују честитке и зато ћу Управном одбору КСС, предложити да женска репрезентација награди са 60.000 евра.

Капитен репрезентације, Милица Дабовић, није се одвајала од српске тробојке ни на конференицији за медије:

– Постигли смо огроман успех, али смо то постиги својим радом. Иза нас су остале екипе као што су Русија, Белорусија, Црна Гора, Чешка. Пред полазак сам обећала да ћемо дати све од себе, што смо и урадили. Хвала свима на огромној подршци која нам је доста значила. Хвала и свим девојкама. Пресрећна сам што сам са њима све делила претходна два месеца. Не жалимо за медаљом, јер се на грешкама учи. Ово је екипа пред којом је будућност.

Селекторка Марина Маљковић најпре је још једном поновила да ћемо тек бити свесни какав је успех постигнут у Француској, захвалила се свим играчицама и стручном штабу, а затим скренула пажњу на тешку материјалну ситуација у српским клубовима.

– Нисам хтела о овоме раније да говорим да уносим немир, али сада то морам да урадим као селектор државног тима и тренер једног од највећих клубова. Пројекат – Партизана као мини репрезентације је пропао. Шест кошаркашица и ја смо остале на улици. Морам да апелујем на челнике ове државе да нам кажу шта се дешава са женским спортом и кошарком. Ако је мртва, нека кажу где да је сахранимо. Тешко је у оваквим околностима размишљати о будућности, правити планове за Светско првенство у Турској следеће године. Зато бих волела да добијем одговор на питање шта ће да учине са женском кошарком. Није само Партизан у питању. Врло је тешка ситуација у свим српским клубовима. Због свега тога, ја морам, нажалост или на срећу да говорим и о овим стварима.

Ана Јоковић, потпредседница КСС задужена за женску кошарку није крила понос и задовољство због оствареног резултата на Европском првенству у Француској:

– Честитала бих свим девојкама на огромном успеху, Марини Маљковић и целом стручном штабу. Са поносом могу да кажем да сам играла када смо 2001. били пети на Европском првенству и што смо наредне године играли на Светском првенству. Јако се лепо осећам што сам то опет доживела у некој другој функцији. Остаје жал за бронзом. Да је играла Ана Дабовић до задњих минута били бисмо са Турском у борби за бронзану медаљу. Следеће године је нова шанса, надам се да ће све девојке остати на окупу, надам се да ће Марина остати селектор, а Савез ће обезбедити све услове.