Најбоље кошаркашице Србије отпутовале су јутрос на Европско првенство које се од 15. до 30. јуна одржава у Француској. Наше репрезентативке играће своје утакмице групе „Ц“ у Трелазеу, а ривали ће јој поред селекције домаћина, бити Велика Британија и Летонија. Селекторка Марина Маљковић, истиче да је екипа одлично радила током припремног периода, да је потпуно спремна за сва искушења и велику борбу, али подсећа да смо због дугог одсуства са великих такмичења и чак седам дебитанткиња у тиму аутсајдери на шампионату.

– Девојке су свесне значаја такмичења, свих искушења која их чекају на шампионату. Свим срцем би желеле да буду генерација која ће Србији доносити лепе вести, неке на које одавно нисмо навикли. За све велике резултате у европској кошарци потребно је време и потребна је врхунска дисциплина. Идемо из утакмице у утакмицу са жељом да уложимо огромну количину енергије, залагања и борбености. Желимо да прикажемо нову, позитивну слику о озбиљном систему који почиње да се ствара у српској женској кошарци, што је изузетно важно за године које су пред нама. Стали смо у ред и покушавамо да мудро, уз огроман рад и велику борбеност, дођемо до врха европске кошарке. Желимо да докажемо да можемо. Играчице су свесне свега. Будите сигурни да силно желе да ставе Србији осмех на лице, истакла је селекторка женске сениорске репрезентације Србије, Марина Маљковић.

Марина Маљковић је оценила, да је група “Ц” веома јака, а да је тренутно сва пажња и концентрација окренута ка премијерном дуелу против селекције Велике Британије:

– Сувишно је говорити колико је важан сваки почетак, сваки уводни меч на великом такмичењу. Велика Британија је најнеугоднији могући противник на старту, максимално борбен, који је прошле године играо на Олимпијским играма, док смо ми играли квалификације за Европско првенство. Биће доста треме на том мечу, али морамо бити у егалу са њима, колико год је то могуће бити агресивнији и борбенији тим свих 40 минута. Француска је велики тим, препун врхунских звезда на свакој позицији. Свакако фаворит шампионата. Нећемо устукнути ни пред њима, ућићемо пуним срцем у ту утакамицу и покушати да победимо. Летонија је тим сличног квалитета као и ми. Имали су проблема током припремног периода, неколико повреда и отказа, тако да су се окренули неким млађим кошаркашицама. Очекујем велику борбу два прилично изједначена тима на том мечу.

Капитен репрезентације Србије, Милица Дабовић, обећава велику борбу на свакој утакмици.

– Дуго смо чекали да се пласирамо на неко велико такмичење. Идемо да се боримо, дамо све од себе и да оставимо срце на паркету. Имамо тешку групу, Француска и Велика Британије су играле на Олимпијским играма у Лондону, Летонија је одличан тим. Ми смо млада екипа, са седам нових играчица у односу на прошлу годину, за које верујем да су са разлогом изабране у репрезентацију. Као капитен верујем у све њих, као и у то да свакога можемо да изненадимо, па и великог фаворита као што је Француска. Играћемо срцем, борићемо се за Србију – поручила је Милица Дабовић.

Боје Србије на Еуробаскету у Француској браниће: Ана Дабовић, Бојана Вулић, Саша Чађо, Дајана Бутулија, Инес Ајановић, Иванка Матић, Јелена Миловановић, Јована Рад, Милица Дабовић, Невена Јовановић, Сара Крњић и Тамара Радочај, док се у стручном штабу поред селекторке Марине Маљковић, налазе се још помоћни тренери Игор Поленек и Бојан Јанковић, доктор Ђорђе Јелић, физиотерапеути Душан Ђорић и Маја Петровић, тим менаџер Јадранка Тркуља и члан комисије за женску кошарку Драган Ратковић.

Европско првенство – Распоред утакмица групе „Ц“

субота 15. јун 2013.

Србија – Велика Британија (12:30)
Француска – Летонија (21:00)

недеља 16. јун 2013.

Велика Британија – Летонија (15:00)
Француска – Србија (21:00)

понедељак 17. јун 2013.

Србија – Летонија (15:00)
Француска – Велика Британија (21:00)