Женска сениорска репрезентација Србије, налази се тренутно у Руми где обавља другу фазу припрема за Светско првенство које се од 27. септембра до 5. октобра одржава у Турској. Први део припрема обављен је на Златибору, а селекторка наших најбољих кошаркашица Марина Маљковић изузетно је задовољна резултатима рада.

Златибор је прошао у најбољем реду. Жао ми је што смо остале кратко јер су услови за тренинге били фантастични, као и комплетно особље хотела Олимп где смо одселе. Тај период смо посветиле индивидуалном раду и увођењу кошаркашица у тренинг после летње паузе. Такође могу да истакнем и велико задовољство што је цењени социолог, професор доктор Драган Коковић приредио једно врло интересантно предавање за нас – каже Маљковићева.

Репрезентативке Србије остаће у Руми до 24. августа, где ће фокус бити на самој игри.

Ове недеље смо у Руми и радимо као да првенство почиње сутра. Сву пажњу на тренинзима усмеравамо ка тимским задужењима, како би кроз игру напредовале на најбољи могући начин. Велику захвалност за сјајно гостопримство дугујемо Стеви Попову, чувеном пилоту, који је човек број један када је у питању кошарка у Руми. Такође се захваљујемо и др Николи Аднађевићу који води бригу о здрављу играчица током боравка у Руми.

Србија ће у петак у дворани Шумице од 20.30 одиграти пријатељску утакмицу са екипом универзитета Монмаут, што је прилика коју Маљковићева није желела да пропусти.

Отворила нам се могућност да се састанемо са Универзитетом Монмаут и ја сам је оберучке прихватила. Та утакмица није била у првобитном распореду, али сам желела да кошаркашице виде амерички систем и приступ спорту, без обзира што се ради о универзитетској селекцији – истакла је Марина Маљковић.

После припрема на Златибору, са списка су отпале Кристина Топузовић и Милена Марјановић, па Маљковићева сада ради са 18 играчица.

Кристина је млада кошаркашица која се у потпуности уклопила у мој систем по питању борбености и дефанзивних задатака. Пред њом је блистава будућност. Добила је упутства за даљи рад и драго ми је што ће наредне сезоне у екипи Радивоја Кораћа имати важну улогу. Најозбиљније рачунам на њу у будућности. Битно ми је да је видела систем и начин рада и да је у потпуности задовољила. Милена је такође борбена девојка. Вољна је и жељна рада што је за сваку похвалу. Сматрам да ће, с обзиром на нови уговор који је потписала у Француској, са добрим тренером наставити да напредује и да исправља своје недостатке и да ће бити спремна за Европско првенство – закључила јеМарина Маљковић, селекторка женске сениорске репрезентације Србије.

После Руме, репрезентација Србије путује у Чешку где је очекује први од неколицине припремних турнира пред Светско првенство.