Женска У20 репрезентација Србије, играчице рођене 1999. године и млађе, налази се на Златибору где спроводи први део припрема за Европско првенство које се од 3. до 11. августа одржава у Клатову (Чешка). Селектор наше младе селекције Милош Павловић истиче да девојке од првог дана са пуно елана и енергије приступају обавезама, а да сваки тренинг краси одлична атмосфера.

-Припреме смо поделили у три фазе. На Златибору где смо већ четири дана спремамо се за напоре који нас очекују, али уводимо основне принципе игре у одбрани и нападу. Акценат је тренутно на физичкој спремности што девојке одлично подносе. У Бања Ковиљачи бићемо од 10. до 17. јула где ће све бити подређено кошарци, а одиграћемо прве контролне утакмице против селекције Грчке. Затим следи главна провера на турниру у Феролу, где ће нам ривали бити домаћа селекција Шпаније, Русија и Француска. Завршну фазу припрема обавићемо у Београду, а генералну пробу имаћемо у двомечу са Шведском – каже Павловић.

Иако је тек уводна фаза припрема селектор наше У20 селекције безгранично верује у своје изабранице и њихове могућности.

– Ова генерација је већ навикла да не буде у првом плану, а да на крају заврши на победничком постољу. Зато имам велико поверење у ових 17 девојка које су тренутно на Златибору. Са нама је и Теодора Турудић која се враћа из тешке повреде, вредно тренира, али је велико питање да ли ће бити спремна за шампионат у Чешкој. Њен изостанк био би велики хендикеп. Нема ни Иване Раце о чијим разлозима изостанка не бих овом приликом говорио. Међутим, ту су неке нове девојке које су добрим играма скренуле опажњу на себе претходне сезоне. Уз окосницу тима који је освајао медаље и нове снаге жељне доказивања, можемо поново да се боримо за висок пласман. Пред нама је дуг пут, а ми смо практично на почетку. Немамо пуно времена, али имамо жељу и енергију да будемо потпуно спремни кад то буде било најпотребније – закључио је Милош Павловић.