Женска У20 репрезентација Србије, играчице рођене 1999. године и млађе, отпутовала је данас на Европско првенство које се од 3. до 11. августа одржава у Клатову (Чешка). Изабранице селектора Милоша Павловића играће у групи “А” са селекцијама Летоније, Шпаније и Португалије. Иза нашег младог тима је нешто више од месец дана припремног периода у коме је одиграно седам контролних утакмица како би се достигла оптимална форма за шампиоант у Чешкој.

– Генерално можемо да будемо задовољни урађеним, свака од девојака је радила крајње поштено, максимално на сваком тренингу. Верујем да смо физички као и тактичко-технички напредовали у протеклом периоду. Имали смо и проблема са повредама због којих ни на једној од седам контролних утакмицу током припрема нисмо одиграли у саставу који ће играти у Чешкој. Сада се све заборавља, идемо на шампионат да једноставно дамо све од себе и прикажемо се у најбољем могућем светлу – јасан је селектор Павловић.

Главну проверу наш млади тим имао је на турниру у шпанском Феролу, где је поред домаће селекције одмерио снаге још са Русијом и Француском, предендентима за најсјајнија одличја на Европском првенству:

– Истина је да смо претрпели сва три пораза, али било је и добрих момената. Веома лоша била је само прва утакмица са Француском на коју смо стигли после исцрпљујућег пута и драматичних дешавања на београдском аеродорму. Против Шпаније је била утакмица на једну лопту, против Русије смо водили са 14 поена разлике. Оно што је било уочљиво да нам недостаје рутина у дуелима са најјачим екипама и на томе смо највише радили у финишу припремног периода.

Што се тиче циљева на шампионату у Чешкој селектор Павловић је веома јасан:
– Верујем да можемо до четвртфинала, а до тог циља најпре треба у групној фази освојити једно од прва два места како би добили што лакшег ривала на старту нокаут фазе. Шпанија је фаворит, јер ће бити појачана са неколико играчица са Светског првенства до 19 година, али неће бити лако ни против Летоније и Португалије. Обе селекције су физички јаче од нас и свакако нас очекује велика борба. За све то смо се напорно спремали и надам се да ова
генерација ни овога пута неће изнверити очекивања – закључио је Милош Павловић селектор женске У20 селекције Србије.

Србију ће на Европском првенству у Чешкој представљати следећих 12 кошаркашица: Ивана Kатанић, Тијана Јелић, Невена Димитријевић, Марта Вуловић, Маријана Зукановић, Теодора Турудић, Kатарина Јаковљевић, Маша Јанковић, Марина Стојић, Софија Олић, Мина Ђорђевић и Невена Наумчев.

Поред селектора Милоша Павловића, Стручни штаб чине Весна Деспотовић – (помоћни тренер), Бојан Ивановић (помоћни тренер), Никола Маљковић – (кондициони тренер), Марко Ђурковић (физиотерапеут), Момчило Јаковљевић – (лекар) и Kатарина Томић (тим менаџер).

ГРУПА “А”

3. август: Србија – Летонија (18)

4. август: Србија – Шпанија (13)

5. август: Србија – Португалија (15:45)