Женска У20 репрезентације Србије отпутовала је на Европско првенство које ће се од 3. до 13. јула одржати у Удинама. Игор Поленек селектор наше селекције верује да су његове изабранице после напорних припрема апсолутно спремне да пруже максимум на шампионату у Италији.

– Урадили све што смо планирали у припремном периоду. Одржали смо укупно 40 тренинга, учествовали на два јака турнира у Француској и Турској, одиграли укупно седам утакмица. Близу смо жељене форме за коју мислим да ће достићи врхунац у најважнијим утакмицама на шампионату – истиче Поленек.

Репрезентација Србије на Европском првенству у Италији играће у групи „Ц“ са селекцијама Словачке, Украјине, и Шведске:

– Фокусирани смо на премијерни меч против селекције Словачке, за који нема дилеме да ће бити веома тежак и напет. Наш први ривал има одличан састав који предводе плејмејкер Балинотва и крилни центар Хрушчакова, чланице Кошица које увелико играју мечеве Евролиге. Украјинке су физички доминантна екипа, не толико технички поткована, али веома непредвидива. О Швеђанкама не знамо превише, осим да у последње време доста улажу у женску кошарку. Са њима играмо трећег дана турнира и имамо довољно времена да их упознамо и скаутирамо на први начин – јасан је селектор наше репрезентације.

Селектор Поланек жели да наш тим игра брзо у транзицији, дисциплиновано у одбрани, не желећи при том да превише тактиком спутава репрезентативке од који очекује да буду растерећене и покажу колико су талентоване и квалитетне:

– У последњих 14 година у овој конкуренцији освојили смо само две медаље. Било би сјајно да на овом шампионату увећамо ту колекцију. Тешко је и незахвално прогнозирати, већ само размишљати од утакмице до утакмице. Ипак, уверен сам да можемо до 1/4 финала где ће нам ривал бити неко од фаворита за највиши пласман, Шпанија, Француска, Русија или Турска. У тим, елиминационим мечевима све је могуће, а често одлучује једна лопта – подсећаИгор Поленек, селектор женске У20 репрезентације Србије.

Србију ће на Европском првенству представљати следећих 12 кошаркашица: Александра Црвендакић, Александра Станаћев, Драгана Николић, Јована Видаковић, Драгана Станковић, Инес Ћорда, Ивана Бошковић, Катарина Вучковић, Кристина Топузовић, Олга Степановић, Сања Мандић и Жаклина Јанковић.

У естручном штабу поред селектора Игора Поленека биће још помоћни тренери, Милкан Мрђа и Љубица Дрљача, саветник Зоран Ковачић, физиотерапеут Мирко Алексић, доктор Мома Јаковљевић и тим менаџерГордана Радовић. Са нашом младом репрезентацијом на шампионату у Италији биће и Ана Јоковић, потпредседница КСС, задужена за женску кошарку.