Млада репрезентација Србије, играчице рођене 1996. године и млађе отпутoвала је данас на Европско првенство које се од 9. до 17. јула одржава у Матосињосу (Португалија). Изабранице селектора Богдана Буља одлазе на шампионат са много оптимизма, јер су одлично радиле у припремном периоду, побеђивале на контролним утакмицама, оствариле тријумф на веома јаком турниру у Чешкој, а висок ниво форме потврдиле и у генералној проби, на сусрету против селекције Грчке.

Победе у припремним утакмицама свакако радују, али резултат није био у првом плану. Много је важније да смо добро радили, да је испуњен зацртани план у припремном периоду и да смо имали одличне услове и прогам рада на чему смо захвални Кошаркашком савезу Србије. Урадили смо све што је до нас и зато се надамо најбољем. Чврсто стојимо на земљи, имамо разлога да будемо оптимисти, иако смо на последњој контролној провери остали без Тијане Цукић, која се повредила, али ће бити у тиму као морална подршка друарицама – истиче селектор Буљ.

Србија ће на Европском првенству играти у групи „Б“ са селекцијама Шведске, Италије и Немачке.

Све је подређено премијерној утакмици са селекцијом Шведском. Прве утакмице на шампионату су по правилу најтеже, а добар старт често може да одреди даљу судбину на турниру. Од ове године промењен је систем такмичења. После утакмица у групи, следи осмина финала и елиминационе утакмице. Поред тога што је потребно да екипе буду физички спрмемна, можда је још важнија ментална снага и чврстина. Шампионат ће бити изједначен, биће чудних резултата, одлучиваће најситинији детаљи.

По речима селектора Богдана Буља репрезентативке Србије ће се на сваком мечу борити за победу:

Бићемо препознатљиви по колекетивној игри, огромној жељи и борбености, али и по тимској одбрани од које све креће. Такође се подразумева, да ћемо на терену и ван њега на најбољи начин представљати нашу кошарку и земљу из које долазимо – закључио је слектор женске У20 репрезентације Србије.

Србију ће на Европском првенству у Португалији представљати: капитен Александра Црвендакић (Шопрон), Јулијана Војиновић (САД), Ања Спасојевић (Р. Кораћ), Тијана Цукић (Врбас), Бојана Стевановић (Раднички КГ) Јована Ногић (САД), Катарина Зец (Црвена звезда), Снежана Богићевић (Црвена звезда), Александра Катанић (Црвена звезда), Јована Шубашић (Шабац), Кристина Арсенић (Краљево) и Ана Илић (Р. Кораћ).

У Стручном штабу младе репрезентације Србије поред селектора Богдана Буља налазе се још: тренер саветник Драган Ратковић, први помоћни тренер Љубица Дрљача, други помоћни тренер Слободан Субић, доктор Момчило Jаковљевић и физиотерапеут Благоје Николић.