Светски шампиони у 3 на 3 баскету, репрезентација Србије која се у суботу у Кини окитила златом у саставу Душан Домовић Булут – Дејан Мајсторовић – Марко Савић – Марко Ждеро, уз селектора Горана Војкића, дружила се данас са представницима медија на конференцији за новинаре у „Кући кошарке“.

Домаћин је био председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас, који се први обратио присутнима.

– Ред је био да данас овде угостимо ове момке, репрезентацију Србије која се још једном са великог такмичења вратила са медаљом, овог пута златном. Ово је заиста посебна година за кошарку и баскет у Србији, надамо се да ћемо је некада у будућности поновити. Све честитке овим људима, не само на злату којим су поновили успех од пре четири године, већ и на томе што су они реално били пионири овог спорта у Србији, промовисали га у целој земљи и заинтересовали људе за овај спорт, што су сјајним резултатима и понашањем били његови најбољи промотери. Данас смо у ситуацији да је Србија прва на ФИБА 3х3 листи, где смо само пре годину дана по броју играча и такмичења које организујемо били доста ниско.

И то није све…

– Баскет 3 на 3 још није олимпијски спорт, сви се у кошаркашкој породици надамо да ће већ следеће године на некој од Скупштина МОК то постати. На томе ФИБА доста ради и постоје шансе да буде на програму већ у Токију 2020, па да Србија уместо две доноси три медаље са ОИ. Још нема признања од државе кроз награде и националне пензије, јер баскет није у олимпијској породици. Верујем да ће то национално признање завредити већ на наредном СП или ЕП, кад постане олимпијски спорт. Јуче смо одржали седницу Управног одбора и одлучили да сваког од ова четири момка наградимо са по 10.000 евра. Мало ће сачекати награде, али ће их сигурно добити. Немојте да бринете, то ће бити наша финансијска награда зато што су донели срећу људима у Србији који воле кошарку. Надам се да ће наставити да буду сјајни промотери овог спорта и да ћемо направити једну причу која ће гарантовати да ћемо се са свих светских манифестација где се игра баскет 3 на 3 враћати са медаљама – рекао је Ђилас.

МВП Светског првенства Душан Домовић Булут донео је пуно утисака из Кине.

– После оне 2012. Године, мислио сам да нећемо никад бити поноснији него тада, јер је то било прво СП и први такав осећај успеха за нас. Али, као дете играш тај баскет у блоковима у Новом Саду на Лиману, замишљаш да играш против Амера у финалу, дајеш тројку за победу и скачеш у публику, где су ти сви другари са којима си одрастао, а најбољи пријатељи са тобом на терену… Зато мислим да смо са овим СП превазишли ту 2012. годину. Имали смо несрећу 2014. да изгубимо у финалу и мислим да смо сва четворица дан после тог пораза зацртали да узмемо то светско злато 2016. године. Кроз тај неки континуирани рад који имамо већ годинама и другарство ван терена, мислим да у и наредном периоду од нас можете да очекујете добре резултате. Баскет се игра свуда где и кошарка, неки подаци су да је 25.000 екипа учествовало на светским такмичењима ове године, 100.000 људи је на ранг листи. Ми смо на њој први од јуна 2014. године и верујем да ћемо остати до краја године, а надам се и следеће….

О великом успеху говорио је и Марко Савић.

– Можда смо 2012. године били изненађење јер смо из сенке успели да узмемо злато, а сада је био притисак на нама зато што смо у Кину ишли као први фаворити, што је неупоредиво теже. Имали смо велику позитивну енергију и, искрено, када сам пред то финале погледао саиграче у тунелу, био сам убеђен да ћемо победити. Имали смо невероватну енергију, и могу да гарантујем да нема нације која има толико срце као Србија, и у спорту и ван те сфере.

Марко Ждеро се осврнуо на велику подршку наших навијача који су били у Кини.

– Први пут смо у Пекингу, три недеље пре овог такмичења, осетили такву подршку. Дошли су да нас бодре тренери из Новог Сада који раде у Кини, да испрате турнир и то је био први контакт са нашим људима у том броју на неком од турнира у иностранству. Сада, на СП у Гвангжуу, наших навијача је било у много већем броју… То су неки људи са којима смо одрасли у Новом Саду и неки које не познајемо, али су наше националности, који су нам дали огромну енергију. Сјајно је да, у тим неким моментима када се утакмица ломи, са трибина чујеш подршку и скандирање “Србија, Србија”…

Дејан Мајсторовић је на дочеку на аеродрому рекао да ће 3х3 репрезентација прихватити позив селектора сениорске кошаркашке репрезентације Саше Ђорђевића да одигра баскет са олимпијским вицешампионима.

– Не можемо да дочекамо да се репрезентација поново окупи, да одемо да се упознамо са свим момцима и селектором. То би била велика част за све нас, момци су други на свету, најбољи после Американаца. Мислим да неће имати велике шансе да нас победе док мало на схвате правила, јер у у нашем спорту има мало више контакта… Сигурно да ћемо отићи да се дружимо са њима… – уз осмех је закључио Мајсторовић.