После више од 30 часова путовања златна студентска селекција Србије вратила се у Београд са 26. Летње Универзијаде одржане у кинеском Шенжену, где је успела да одбрани шампионску титулу освојену 2009. године у Београду.

Испред Кошаркашког савеза Србије, српске академце, на аеродрому „Никола Тесла“ где је одржана и медијска конференција, поздравио је и честитао им на великом успеху и освојеној златној медаљи, потпредседник КСС Дејан Томашевић.

– Подржавали смо и максимално веровали у нашу студентску селекцију. Наставили су низ успеха са претходних Универзијада. Заслужују све честитке. Све похвале Стручном штабу и играчима којима је ово била последња станица до нашег најбољег сениорског тима– истакао је Дејан Томашевић.

Селектор Универзитетске селекције Србије, Лука Павићевић, захвалио се на честиткама и подсетио на пут до злата у Шенжену:

– Пред нама је био тежак задатак да поновимо успехе претходних генерација које су редовно завршавале на победничком постољу. Имали смо одличне услове за припреме, али су нам недостајале тренинг утакмице. Према првобитном распореду очекивали су на две лакше утакмице на старту такмичења, што смо видели као прилику да се још боље уиграмо. Међутим, отказивањем учешћа селекције Јужноафричке Републике, промењен је комплетан распоред одигравања утакмица. Морали смо одмах на старту да играмо против најјачих ривала Аустралије и Канаде. Биле су то буквално квалификационе утакмице. Форму смо дизали из меча у меч, били најбољи у дуелима који су одлучивали о медаљама. Убедљиво смо савладали на путу до злата Немце, Русе и Канађане. На свакој утакмици, али и ван терена, сви играчи и чланови Стручног штаба понашали су се изванредно, на прави начин репрезентовали нашу земљу и српску кошарку. Због тога заслужују све похвале и честитке.

Капитен Никола Драговић, изнео је своје утиске о тријумфалном путу селекције Србије на Универзијади у Шенжену:

– За веома кратко време смо се уиграли, створили сјајну атмосферу и победничку тактику, што није било лако, јер је већина играча први пут била заједно на окупу. Стигли смо до златне медаље највише захваљујући тимској игри и огромној жељи да тријумфујемо на сваком мечу. Лично дуго ћу памтити ово лето, јер сам сарађивао са сјајним људима и стекао велике пријатеље.

Заменик капитена, Марко Љубичић, такође је истакао колективни дух као један од најважнијих фактора успеха у Шенжену.

– Све је функционисало како треба још од 2. јула кад смо се први пут окупили. Наметнута нам је улога фаворита, која нас ипак није спутала. Од прве утакмице у Шенжену показали смо огромну жељу да играмо у финалу и боримо се златну медаљу. Драго ми је што смо у мечу одлуке играли против селекције Канаде, од које смо претрпели једини пораз на турниру. Доказали смо да смо најбољи и да смо потпуно заслужено поновили успех из Београда.