Репрезентација Србије такмичиће се у групи „А“ квалификација за Европско првенство у Словенији 2013. године. Ривали нашој најбољој селекцији биће репрезентације Израела, Црне Горе, Естоније, Словачке и Исланда, одлучено је жребом који је одржан у Фрајзингу (Немачка), а којим је руководио Нар Занолин, генерални секретар ФИБА Европа. Група „А“ у којој је наша селекција једина има 6 тимова, тако да се у коначном пласману неће рачунати резултати остварени против последње пласиране репрезентације.

У квалфикацијама које ће се играти од 15. августа до 11. септембра следеће године учествоваће 31. репрезентација сврстнаних у шест група, а учешче на Еуробаскету 2013. у Словенији обезбедиће по две најбоље и четири најуспешније трећепласиране екипе из свих група. Директан пласман на Европско првенство обезбедиле су домаћин шампионата Словенија, Шпанија, Француска, Русија, Македонија, Литванија, Грчка и Велика Британија.

Кошаркашки савеза Србије на жребу у Фрајзингу представљали су потпредседници Дејан Бодирога и Ана Јоковић, као и генерални секретар Андрија Клеут.

ГРУПА „А“: СРБИЈА, Израел, Црна Гора, Естонија, Словачка, Исланд.

ГРУПА „Б“: Немачка, Бугарска, Шведска, Азербејџан, Луксембург.

ГРУПА „Ц“: Хрватска, Украјина, Мађарска, Аустрија, Кипар.

ГРУПА „Д“: Грузија, БИХ, Летонија, Холандија, Румунија.

ГРУПА „Е“: Финска, Пољска, Белгија, Швајцарска, Албанија.

ГРУПА „Ф“: Турска, Италија, Португал, Чешка, Белорусија.