У културном центру Унеска у Паризу одржан је жреб за Европско првенство кошаркашица које је ће се од 15. до 30. јуна следеће године одржати у Паризу. Репрезентација Србије играће у групи „Ц“ са селекцијама Француске, Велике Британије и Летоније.

После уводних, поздравних говора првог човека Фиба Европа, Олафура Рафнсона и председника француске федерације Жан Пјер Сиута почео је жреб за Еуробаскет 2013. Куглице су извлачиле репрезентативке Француске које су 2001. биле шампионке Европе такође на шампионату који се одржао у њиховој земљи.

Из првог шешира наше најбоље кошаркашице добиле су за ривала домаћу селекцију Француске, двоструког шампиона Европе и финалисту недавно завршених Игара у Лондону. Наш други противник, Велика Британија је као домаћин такође учествовала на Олимпијским играма, али је такмичење завршила без тријумфа. Из номинално најслабијег, четвртог шешира, ривал изабраницама селекторкеМарине Маљковић биће селекција Летоније која је на прошлом шампионату одржаном у Пољској заузела осмо место.

– Кад су овакве прилике у питању нема лаких ривала, поготово не лаких група, једноставно жреб је тако хтео да буде. Наша група је јака, она са којом се укрштамо веома незгодна. О селекцији Француске се сувишно трошити речи, Велика Британија је на Играма у Лондону забележила свих пет пораза, али је намучила све ривале, до последњих минута била у игри за победу. Летонија је такође квалитетна екипа која има бар пет-шест озбиљних играчица. Без обзира на противника, Србија ће на Европском првенству играти исто – храбро и снажно. Борићемо се жестоко, пружити максимум на сваком мечу – јасна је Марина Маљковић, селекторка наших најбољих кошаркашица:

Ана Јоковић, потпредседница КСС, задужена за женску кошарку, такође сматра да је Србија у веома тешкој групи:

– Са нама су у групи Француска и Велика Британија учеснице Олимпијских игара. Француска је освојила сребрну медаљу у Лондону, што довољно говори о њиховом квалитету. Селекција Летонија је последњих десет година редован учесника шампионата Европе и никако није за потцењивања. Имамо довољно времена да се још више организујемо и што боље припремимо. Надамо се да ће се опоравити повређене играчице које нису играле у квалификацијама и да ће до почетка шампионата у Француској бити још јачи. Женска кошарка у Србији је на путу повратка на стазе старе славе. Ипак, треба бити стрпљив, вратили смо се на велику сцену, имамо млад тим за који би био успех да се пласира у другу фазу Европског првенства.

Репрезентација Србије мечеве групе „Ц“ играће у Трелазеу (12.000 становника). Премијерни дуел на шампионату наше најбоље кошаркашице одиграће 15. јуна против Велике Британије, дан касније следи окршај са домаћином Француском, а 17. јуна сусрет са селекцијом Летоније.

ГРУПА „А“: Турска, Словачка, Црна Гора, Украјина

ГРУПА „Б“: Русија, Италија, Шведска, Шпанија

ГРУПА „Ц“: Француска, Велика Британија, СРБИЈА, Летонија

ГРУПА „Д“: Чешка, Хрватска, Литванија, Белорусија