Жреб за женске олимпијске квалификационе турнире који ће се играти 2024. године, пред Олимпијске игре у Паризу, одржаће се 5. октобра 2023. од 19.30  сати у мађарском Шопрону, објавила је ФИБА.

Домаћини четири турнира биће Антверпен (Белгија), Рио де Жанеиро (Бразил), Шопрон (Мађарска) и Ксиан (Кина) и четири репрезентације домаћини играће у овим градовима.

У жребу ће се наћи 16 националних тимова са свих континената. Из Европе, за олимпијску визу ће се такмичити Србија, Белгија, Француска, Немачка, Мађарска и Шпанија, из Азије Кина и Јапан, из Океаније Аустралија и Нови Зеланд, из Африке Нигерија и Сенегал, a са америчког контанента САД и Бразил. Последње две репрезентације које ће учествовати на овим турнирима биће познате после америчких претквалификација које се одржавају од 9. до 13. новембра 2023. године.

Систем жребања биће објављен неколико дана пре извлачења у Шопрону. Директан пласман већ су обезбедиле САД као светски шампион и Француска као домаћин Олимпијских игара. Ове две репрезентације играће квалификационе турнире без такмичарског значаја, па ће из њихових група визу за ОИ обезбедити још по две селекције, док ће из преостале две групе пласман иобезбедити по три национална тима.