НБА, ФИБА и Кошаркашки савез Србије званично су пред великим бројем кампера и гостију из целог света у дворани „Жарково“ данас отворили камп „Кошарка без граница„, и показали да је Београд права кошаркашка престоница Европе.

На свечаној церемонији представљени су активни НБА и WНБА играчи, као и легенде овог спорта Бобан Марјановић (Л.А. Клиперс, Србија), Никола Јокића (Денвер Нугетс, Србија), Никола Вучевић (Орландо Меџик, Црна Гора), Френк Камински (Шарлот Хорнетс, САД/Србија), Предраг Стојаковић (асистент генералног менаџера Сакраменто Кингса), Жарко Паспаљ, Жарко Чабаркапа, Предраг Дробњак, Владимир Радмановић, Бруно Шундов, Далибор Багарић, Радослав Нестеровић, Ана Дабовић, Соња Петровић, и многи други.

– Овај камп је достигао један невероватан ниво и јако ми је драго да смо данас овде у Београду. Као јако млад маштао сам о НБА, вероватно као и већина полазника кампа данас, увек сам ишчекивао Ол Стар утакмице и сањао сам да једног дана учествујем у томе. У Србији и региону имамо доста младих играча са великим потенцијалом и јако је битно да управо млађи добију простора како би се градиле нове генерације које ће носити нашу кошаркашку репрезентацију. Можда млади играчи имају мало другачију перспективу од нас старијих, али су нам вредности и циљеви исти. Погледајте само наше момке у НБА, Јокић је један од најбољих младих играча, Немања и Богдан су исто ту и од њих се такође много очекује. Верујем у наше момке и у нашу репрезентацију – рекао је Предраг Стојаковић.

Посебну пажњу изазвао је и долазак чувеног тренера Грега Поповића, који води тим Сан Антонио Спарса.

– Увек уживам овде, у друштву пријатеља, синоћ сам био са Дудом Ивковићем, ту је наравно и Жарко Паспаљ. Кампови попут овог су сјајна прилика да се окупе многи бивши играчи, тренери, да помогну и врате нешто заједници и сигуран сам да ће млади момци и девојке уживати – рекао је Поповић.

Није било лако достићи своје место у НБА, много рада и одрицања долази са каријером професионалног кошаркаша. На путу ка звездама савети успешних играча веома су значајни, управо зато се Никола Јокић радо одазвао позиву да учествује на „Кошарка без граница“ и помогне камперима својим саветима.

-Овај камп је сјајна ствар за клинце из Србије. Одличан начин да се момци и девојке такмиче, тренирају и виде ко је бољи. Вероватно ће многи од њих једног дана и завршити у НБА. Сећам се себе као клинца. Ја им можда и нисам најбољи пример, јер ме у њиховим годинама није толико занимала кошарка, али мислим да је одлично што они данас имају прилику да упознају неке од највећих кошаркашких звезда. Управо зато ми је драго што овде видим Бобија, он је мој јако добар пријатељ већ годинама. Што се мене лично тиче, и каријере у НБА, када се осврнем на то шта смо све прошли претходне сезоне задовољан сам. Ми смо спремни као појединци, али и као колектив. Трудим се да напредујем у сваком сегменту, па ћемо видети како ће бити – истакао је члан Денвер Нагетса.

Када сте специфични по својој висини као Боби Марјановић, већ имате предуслов да постанете кошаркаш, још ако уз то имате таленат и веома сте упорни, професионална каријера не може да вам измакне. То је једна од порука које су свесни и полазници кампа „Кошарка без граница“ .

-Изузетно ми је драго да је овакав камп организован у Србији. Ми смо земља пуна талената. Деци ће сигурно много значити да чују савете својих омиљених кошаркаша. Сва деца треба да се баве спортом и да прате своје идоле. Сви играчи са наших простора су у НБА веома сложни, дружимо се чак и када играмо једни против других, то нам помаже да напредујемо. Надам се да ће се и данашњи млади кошаркаши водити нашим примером – поручио је Боби.

Камп „Кошарка без граница“ Европа 2018 траје до суботе, а преко 60 дечака и девојчица узраста до 17 година моћи ће да учи разне кошаркашке вештине, да прође кроз бројне семинаре, и научи ствари које могу да им користе у будућим професионалним каријерама.