АУСТРАЛИЈА – СРБИЈА 69:54 (18:10,18:18,17:15,16:11)

Женска сениорска репрезетнација Србије доживела је други пораз на Светском првенству у Сиднеју. У трећем колу Б групе, боља од наше репрезентације била је Аустралија. Следећи ривал Србије, у понедељак ујутру од 5.30 часова по средњеевропском времену биће Мали.

Иако је било очигледно да постоји проблем у нападу, наше девојке су сасвим добро почеле. И тако до 11:9, колико је било после поена Мине Ђорђевић. Међутим, ускоро је већа физичка снага Аустралије дошла до изражаја, домаће кошаркашице су појачале агрисивност у одбрани, што је доста утицало на органзацију напада нашег тима и предност Аустралије је почела да расте, половином другог периода износила је 13 разлике – 32:19.

До одласка на велики одмор, наше девојке су показале реакцију и спустиле разлику на осам поена (36:28).

Међутим, целих пет минута игре у другом полувремену, наш тим није успео да погоди, што је Аустралија искористила и повећала разлику за 18 поена – 46:28.

Када смо коначно погодили – Ивон Андерсон је то првој пошло за руком – заиграли смо много боље. Саша Чађо је убацила важне тројке, била и врло добра у одбрани. Ипак, није вредело. Вртели смо се на десетак поена минуса, али нисмо успели и да окренемо резултат.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/womensbasketballworldcup/2022/game/2509/Australia-Serbia#tab=boxscore

Марина Маљковић, селекторка Србије:

– Имали смо неколико сјајних момената, али и доста грешка. Очигледно да још нисмо досегли ниво када можемо да играмо на истом нивоу свих 40 минута, да радимо оно што најбоље радимо. У наредна два меча морамо то много боље. Били смо свесни да ће Аустралија бити посебно мотивисана због пораза на турниру у Београду, баш као што је била и Канада коју смо победили у првом колу на Олимпијским играма у Токију. На то је тим био спреман. У сваки меч улазимо са жељом да победимо, без икаквих калкулација. Тако је било сада, тако ће бити увек и у наредна два меча. На овом Светском првенству је изузетан квалитет кошарке, жао ми је само због тога што је дошло после напорних сезона, посебно за девојке из ВНБА, па не можемо да их видимо у најбољем издању. Иначе је организација савршена, не можемо ни на шта да се пожалимо.

Саша Чађо:

– Веома сам тужна јер смо изгубили, али покушале смо да урадимо набоље што смо могле у овом тренутку. Имали смо јасан план који нам је Марина дала, али испоштовали смо га само у појединим моментима. Иако је овај тим нов, неки кажу и млад, не желим да тражим изговоре. Морамо да наставимо да се боримо и радимо оно што нам се каже. И поред овог пораза, сигурна сам да ће овај тим у будућности, ако не и сада – са нама се никад не зна – да прави велике резултате.

Photo by FIBA