Два од четири квалификациона турнира за женско Светско првенство које се одржава у Аустралији од 22. септембра до 1. октобра 2022. године играће се у Београду од 10. до 13. фебруара 2022, одлучио је Централни Борд ФИБА!

Уз нашу престоницу, домаћини преостала два квалификациона турнира биће јапански град Осака и америчка престоница Вашингтон.

Жреб за ове турнире заказан је за уторак 23. новембар 2021. године у 11.30 сати у Женеви, када ћемо сазнати репрезентације противнице наших најбољих кошаркашица.

На ова четири турнира учествоваће 16 репрезентација, дакле по четири на сваком, а по три национална тима са сваког турнира обезбедиће визу за Аустралију.

У квалификацијама ће учествовати следеће репрезентације: Србија, Белорусија, Белгија, Босна и Херцеговина, Француска, Русија, Нигерија, Мали, Бразил, Канада, Порторико, САД, Аустралија, Кина, Јапан и Кореја. Аустралија као домаћин Светског првенства и САД као актуелни олимпијски шампион већ су обезбедиле пласман на СП, али ће играти у квалификацијама.

ФИБА је тако још једном показала колико поверење има у Кошаркашки савез Србије и нашу државу, иза којих су бројна сјајно организована такмичења.