Борд ФИБА Европа донео је одлуку да се европска првенства, која су прошлог лета била отказана због глобалне пандемије Корона вируса, овог лета из истог разлога играју на добровољној бази и у потпуно другачијем формату.

Како истичу у ФИБА Европа, пратили су жељу великог броја земаља да се такмичења млађих категорија ипак одрже. Међутим, наредног лета нећемо имати класичан систем такмичења са 16 и више репрезентација због великог ризика oд пандемије, већ ће се организовати мањи турнири за сваку узрасну категорију, како их је европска кошаркашка федерација назвала – „Челенџери“. Сви турнири ће бити играни на добровољној бази и неће бити прелажења у нижу или вишу дивизију. Наиме, 18 најбоље пласираних репрезентација (16 из А и две најбоље пласиране из Б дивизије током 2019. године), биће подељене на три турнира са по шест екипа. Остале екипе, рангиране од 19. места надоле, такође ће играти турнире са по шест тимова.

Борд је одлучио и да ће све земље, које је требало да буду домаћини европских првенстава лета 2021, имати првенство приликом пријава за организацију такмичења 2022. године.

Пласман на Светско првенство У17 за кошаркашице и кошаркашке које ће се играти 2022. године, репрезентације ће моћи да изборе преко „У16 Челенџера“ који ће се играти лета 2021.

Међутим, Светско првенство за играче до 19 година у Летонији (3-11. јул 2021), на коме учествује и Србија, биће одиграно у устаљеном формату, баш као и женско У19 Светско првенство у Мађарској, пошто су ова такмичења под јурисдикцијом ФИБА.